02.11.2017 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nové trendy a nové výzvy

Únia hydinárov Slovenska (ÚHS) nedávno zorganizovala už tradičný odborný seminár, určený pre chovateľov hydiny, spracovateľov, výrobcov krmív, dodávateľov technológií a ďalších odborníkov, ktorí priamo pôsobia v tomto odvetví, prípadne s ním spolupracujú alebo poskytujú hydinárom služby.

V Podbanskom sa ich zišlo takmer 200, čo svedčí o tom, že hydinári majú záujem o novinky, ktoré sa v tomto odvetví objavujú; a podobne aj o trendy, ktoré sa v chove a spracovaní hydiny presadzujú vo svete.

Ako povedal predseda ÚHS Timotej Husár, vidno to predovšetkým na vysokej chovateľskej a spracovateľskej úrovni slovenských hydinárskych firiem, veď za posledných minimálne 10 rokov sme tu nemali žiadnu kauzu, zatiaľ čo importované škandály s hydinovým mäsom, prípadne s vajíčkami, zaznamenávame každý rok. Nič na tom nemení ani skutočnosť, že kým v zahraničí je hydinárstvo dotované prostredníctvom národných zdrojov, u nás zostáva stále iba pri sľuboch.

Vystúpenia a prednášky renomovaných odborníkov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Dánska či z Holandska boli aj tentoraz zamerané na široké spektrum tém.

Maďarský odborník Peter Fülöp pri charakteristike súčasného stavu hydinárstva vo svete a v strednej Európe poukázal na to, že podľa tempa z uplynulého desaťročia produkcia hydinového mäsa v objemových ukazovateľoch už v roku 2020 predstihne produkciu bravčového mäsa, čo bude klásť vyššie nároky na chovateľov najmä pri zabezpečení vysokohodnotných krmív, a významnou sa stane aj otázka mzdy zamestnancov. Pre ekonomiku farmárov bude dôležitá otázka finalizácie výroby na vlastných bitúnkoch. Do úvahy treba zobrať skutočnosť, že hydinové mäso je najviac exportované, a tak treba ešte viac ako doteraz očakávať snahu o umiestnenie domácich prebytkov, často aj za dumpingové ceny, v iných krajinách. Na Slovensku  možno očakávať takéto snahy najmä zo strany poľských producentov.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down