Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) spolu s expertmi z OIE, WHO a z Európskej únie nedávno zorganizovali v Budapešti Svetový týždeň povedomia o antibiotikách.
BUDAPEŠŤ. Medzinárodné organizácie na čele s FAO, so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a so Svetovou organizáciou pre zdravie zvierat (OIE) dôrazne odporúčajú ešte pred aplikovaním antimikrobiálnych liečiv vždy vyhľadať odbornú podporu.
Svetový týždeň povedomia o antibiotikách sa pred pár dňami začal konferenciou expertov, ktorí rokovali o minimalizácii šírenia sa a o prevencii vzniku antimikrobiálnej rezistencie v živočíšnom sektore.
Ďalšími partnermi podujatia boli Švédske poľnohospodárske združenie a Maďarský úrad pre bezpečnosť potravinového reťazca.
Antimikrobiálna rezistencia vzniká vtedy, keď si mikroorganizmy (baktérie, huby, vírusy a parazity) vytvárajú odolnosť voči antimikrobiálnym látkam, akými sú napríklad antibiotiká.
Počet rezistentných druhov rastie
V posledných rokoch sa počet rezistentných druhov mikroorganizmov zvyšuje, čo je dôsledkom nevhodného a prehnaného používania antimikrobiálnych látok u ľudí a zvierat, ale dokonca aj v poľnohospodárskej výrobe a v akvakultúrach.
„Antimikrobiálna rezistencia je už teraz spájaná so 700 tisíc úmrtiami ľudí ročne,“ povedal Andrij Rozstalnyj, predstaviteľ FAO pre zdravie zvierat a živočíšnu produkciu. „Je nevyhnutné, aby antimikrobiálne látky boli využívané zodpovedne vo všetkých sektoroch, a aby boli aplikované iba vtedy, keď je to naozaj potrebné.“
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)