27.02.2018 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Efektívna ochrana ozimnej repky

V minulom roku výmera pestovanej repky olejky na Slovensku opäť prekročila hranicu 150-tisíc hektárov. So zvýšenou intenzitou pestovania repky a skráteným intervalom striedania plodín sa rozširujú patogény a škodcovia, ktorí sa v minulosti v takej miere nevyskytovali. V skorom jarnom období bude potrebné vykonať čím skôr jarnú inventarizáciu a vyhodnotiť stav a poškodenie porastov po zime.

Najnebezpečnejšou chorobou neskorého jesenného a skorého jarného obdobia je pravidelne v posledných rokoch fómová hniloba. V súčasnosti je rozšírenie fómovej hniloby vo všetkých oblastiach pestovania repky a jej výskyt a škody na úrode zaznamenávame každoročne. Účinným chemickým riešením skorej jarnej ochrany je fungicíd Tilmor®. Tilmor® je kombinovaný prípravok s dvomi účinnými látkami, ktoré sa vo svojom pôsobení vhodne dopĺňajú a vzájomne sa podporujú. Fungicídna ochrana je komplexná a okrem fómovej hniloby Tilmor® pôsobí tiež proti černi repkovej, plesni šedej, bielej hnilobe a ďalším chorobám. Okrem preventívnej ochrany účinkuje tiež kuratívne a eradikatívne proti chorobám, ktoré sa už v porastoch repky ozimnej, repky jarnej alebo horčice vyskytujú. Aplikáciu Tilmoru v dávke 0,8 l/ha je vhodné použiť preventívne, prípadne pri prvých príznakoch choroby.

Tilmor® zabezpečuje taktiež rastovo-regulačný efekt na rastlinách repiek. Rastliny repiek vytvárajú v porastoch prirodzene tvar rastlín podobný tvaru „vianočného stromčeka“ pričom prevláda silná apikálna dominancia hlavnej stonky a vetvy sú slabšie vyvinuté. Pri porastoch ošetrených Tilmorom dochádza ku skráteniu hlavnej stonky a k podpore tvorby silnejších vetiev s vysokým podielom kvetov tzv. “dáždnikový efekt“. Kvitnutie a dozrievanie šešúľ je v takto ošetrených porastoch vyrovnanejšie, čo zabezpečuje nižšie zberové straty. Najmä pri riedkych porastoch a stredne hustých je potrebné zahájiť aplikáciu Tilmoru v dávke 0,8 l/ha hneď po otvorení jarnej vegetácie. Neskoršie aplikácie pred kvitnutím sú vhodnejšie najmä pri hustých porastoch, kde hrozí vyššie nebezpečenstvo poliehania. Tilmor® pozitívne ovplyvňuje fyziologické procesy v rastlinách, zvyšuje odolnosť voči stresujúcim nepriaznivým podmienkam (sucho, teplo,...) a zlepšuje výkonnosť fotosyntézy. Vďaka tomuto efektu je po aplikácii pravidelne zaznamenávané navýšenie úrody aj v rokoch s nižším infekčným tlakom patogénov.

Medzi najvýznamnejšie choroby repky, ktoré negatívne ovplyvňujú úrodu repky počas kvitnutia a po odkvitnutí sú biela hniloba, fómová hniloba, alternáriová škvrnitosť a pleseň sivá. V období kvitnutia porastov repky ozimnej, repky jarnej a horčice pri teplote pôdy 15 – 20°C a teplote vzduchu 20 – 25°C sú vytvorené ideálne podmienky pre rozvoj bielej hniloby. Hospodárska závažnosť tejto choroby je veľmi vysoká najmä v období daždivého a teplého počasia. Na fungicídnu ochranu repky v období pred a počas kvitnutia je potrebné siahnuť po širokospektrálnom prípravku s dlhodobou účinnosťou.

Najnovšou skupinou účinných látok proti širokému spektru patogénov je SDHI tzv. druhej generácie. Prvou dostupnou účinnou látkou z tejto skupiny je fluopyram. Je to nová translaminárne pôsobiaca látka, ktorá preniká do vnútorných pletív a vyznačuje sa mimoriadne dlhou excelentnou účinnosťou proti širokej škále chorôb. Významná je najmä vysoká miera účinnosti proti bielej hnilobe, alternáriovej škvrnitosti, plesni sivej a fómovej hnilobe, ale aj ostatným chorobám repky a horčice. Okrem vlastnej fungicídnej ochrany pôsobí Propulse® priaznivo na spevnenie šešúľ, a tým tiež na zníženie zberových strát. Výsledky získané pri testovaní v Nemecku aj Českej republike na Mendelovej univerzite v Brne dokazujú až o 25% zvýšenú pevnosť šešúľ. Optimálny aplikačný termín s ohľadom na vývojový cyklus bielej hniloby je v období opadávania prvých kvetných lupienkov až období plného kvitnutia. Vzhľadom k dlhodobému pôsobeniu Propulse® je však možné pristúpiť aj k skorším aplikačným termínom pričom odporúčaná základná dávka Propulse® je 1 l/ha. Zníženie dávky na 0,8 l/ha je možné pri predpokladanom nižšom tlaku hubových chorôb.

Pokusy s meraním pevnosti šešúľ

Fungicíd Tilmor®  Vám odporúčame nakúpiť spolu v cenovo výhodnom sete s insekticídom Proteus® (20 litrov + 20 litrov) alebo samostatne pri jednorazovej objednávke v množstve 200 litrov a celých násobkov tohto množstva (balenie je rovnaké, 5 l kanistre ako pri bežnej objednávke, ale cena je o 5 % nižšia). Zľavu na prípravky v sete a za objednávku XL nie je možné vzájomne kumulovať.

Fungicíd Propulse® Vám odporúčame nakúpiť spolu v cenovo výhodnom sete s insekticídom Biscaya® (60 litrov + 20 litrov). Propulse® je tolerantný voči včelám. Očakávame, že tohto roku bude nahrádzať staršie používané fungicídy a účinné látky pričom do budúcnosti má potenciál stať sa univerzálnym fungicídom.

Ing. Ján Hanuska, Bayer

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down