27.02.2018 | 02:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zastavme prepad pestovania zeleniny!

Budúcnosť slovenského zeleninárstva je v ohrození vzhľadom na narastajúce množstvá zeleniny z dovozu, ktorá je v porovnaní so slovenskou produkciou, a to nielen na pultoch obchodných reťazcov, oveľa lacnejšia. Spotrebitelia v súčasnosti zeleninu nakupujú najčastejšie v obchodných reťazcoch, pričom percento zastúpenia slovenskej zeleniny na ich pultoch je oveľa nižšie v porovnaní s tou z dovozu.

Slovenskí zeleninári sa stále viac usilujú o presadenie sa na slovenskom trhu, no práve predajná cena dovozovej zeleniny je jednou z najväčších bariér. Zelenina z dovozu, kým sa dostane na pulty obchodu, prekoná stovky a neraz aj viac ako tisíc kilometrov a hoci zodpovedá predpísaným kvalitatívnym normám, jej kvalita je častokrát diskutabilná, o čerstvosti nehovoriac.

Ak sa ohliadneme do minulosti, najmä juhozápadné Slovensko zásobovalo produkciou zeleniny celé vtedajšie Československo. Vývoj zberových plôch a celková produkcia zeleniny na Slovensku sa však od vtedy radikálne zmenili. Pritom ako krajina máme aj dnes veľký potenciál v oblasti zeleninárstva, v pestovaní rozmanitých druhov zeleniny a tým pádom vyrovnať rozdiely medzi produkciou a vyššou spotrebou zeleniny a znížiť tak jej podiel z importu. Čo je ako-tak potešiteľné, rozvíja sa u nás pestovanie zeleniny vo veľkoplošných skleníkoch a fóliovníkoch. Samotných pestovateľov motivuje aj čoraz väčší záujem spotrebiteľov o zeleninu slovenského pôvodu, pričom vedia ponúknuť požadovanú kvalitu a čerstvosť.

Kde je problém? V čom sú naše plusy?

Naša domáca produkcia má na to, aby sa kvalitou a čerstvosťou, ktorou disponuje, presadila na trhu. Kde je teda problém?

Problémom je, že sa nedokáže presadiť v obchodných reťazcoch, pretože jej konkuruje (väčšinou) oveľa lacnejšia zelenina z dovozu. Sektor zeleniny je najviac postihnutý nedostatkom pracovných síl a nárastom mzdových nákladov. Práve v pracovnej náročnosti je potenciál tohto sektora zamestnávať ľudí na vidieku, ktorý majú nízku kvalifikáciu a sú častokrát dlhodobo nezamestnaní. Podpora na pestovanie zeleniny je v súčasnosti na úrovni obdobia roku 2011, pričom v okolitých krajinách došlo k zvýšeniu podpôr. V kombinácii s rastúcimi nákladmi na mzdy, ale aj logistiku, či pre nevyhovujúci stav závlah sa sektor zeleniny na Slovensku dostáva do konkurenčnej nevýhody. Ďalším problémom je neochota akceptovať pripomienky z praxe pri tvorbe podmienok na čerpanie enviromentálnych podpôr, hlavne nezmyselné limitovanie aplikácií prípravkov na ochranu rastlín a často zbytočné zvyšovanie frekvencie odberov vzoriek, ktoré sú nákladné. V neposlednom rade na výrobu zeleniny má významný vplyv meniaca sa klíma s extrémami v priebehu počasia.

A v čom sú naše plusy?

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down