20.03.2018 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ničí buriny, šetrí vlahu a navyšuje úrodu

Správna voľba herbicídu a termínu jeho aplikácie je vždy veľmi dôležitým rozhodnutím pre kontrolu zaburinenia v kukurici. Medzi hlavné faktory patrí burinné spektrum, ale tiež oblasť, v ktorej kukuricu pestujete, pretože najmä zrážky a pôdna vlhkosť patria k dôležitým aspektom výberu herbicídu.

Herbicíd Lumax 537,5 SE  obsahuje tri účinné látky. Jeho pozitívny vplyv v poraste kukurice môžeme taktiež zhrnúť do troch bodov:

  • Špičková ochrana proti burinám
  • Úspora vlahy vďaka skoršej a zároveň spoľahlivej účinnosti
  • Navýšenie úrody a zníženie rizika opráv, čo je výsledkom dvoch predchádzajúcich predností

Detailne vám objasníme podstatu jednotlivých prínosov, ktoré zaručia ochranu kukurice po celú dobu vegetácie.

 

Špičková ochrana proti burinám

Lumax 537,5 SE  patrí k absolútnej špičke, pretože ako jediný pôdne-listový herbicíd kombinuje 3 účinné látky (s-metolachlor, mesotrione a terbuthylazine), ktoré majú pôdny účinok a súčasne dva z nich aj listový. Vďaka tomu dokáže kontrolovať aj problematické buriny ako ľuľok čierny, podslnečník, silne retarduje pichliač.  Lumax 537,5 SE môžete aplikovať aj preemergentne, avšak svoju hlavnú silu dokáže zúročiť najmä pri aplikácii vo fáze "riadkovanie kukurica", ​​kedy je väčšina burín v štádiu do dvoch pravých listov a súčasné reziduálne pôsobenie účinných látok zabezpečuje precíznu ochranu proti ďalším vlnám vzchádzania burín v priebehu vegetácie. Takto načasovaná aplikácia vám ponúka zaujímavú možnosť účinnejšej regulácie zaburinenia v porovnaní s klasickou preemergentnou aplikáciou, keďže veľké množstvo burín je regulovaných aj kombinovaným účinkom cez list. Jediným limitujúcim faktorom pre aplikáciu je rastová fáza ježatky, maximálne 2-3 pravé listy.

Lumax 537,5 SE je pre kukuricu bezpečný. Na Slovensku a v Českej republike boli v mnohých pokusoch testované kombinácie s postemergentmi, napr. Milagro 4 SC. Pre neskoršie aplikácie sa s dobrými výsledkami osvedčila kombinácia prípravkov Lumax 537,5 SE (3,5 l/ha) + Milagro 4 SC (0,75- 1 l/ha). Pri tejto kombinácii už nie je potrebné zmáčadlo.

 

Úspora vlahy vďaka skoršej a zároveň spoľahlivej účinnosti

S postupným otepľovaním a výskytom veľmi suchých období získava herbicídna ochrana kukurica stále viac na význame. Preemergentná aplikácia zaručí dostatočné množstvo vlahy a živín pre kukuricu oproti klasickej, kedy už vzídené buriny odčerpávajú veľké množstvo vody, čo neskôr kukurici chýba a následne ovplyvní aj úrodu. Otázkou mnohých pestovateľov je, či aplikovať len jeden herbicíd postemergentne a ísť do rizika horšej vitality porastu alebo použiť preemergenty (napr. Gardoprim Gold Plus, Lumax 537,5 SE), ktoré pomôžu kukurici v boji s burinami už od začiatku a v prípade suchšej jari potom len dočistiť porast v miestach kde preemergent nezasiahol stopercentne? Veľmi účinným a jednoduchým riešením môže byť v tomto smere skorá postemergentná aplikácia Lumax Fix-Pro Pack, ktorá má nesporné výhody:

 

- Aplikácia sa vykonáva v období kedy sú buriny ešte veľmi malé, tým pádom neodoberajú veľké množstvo vlahy a živín z pôdy.

- Lumax 537,5 SE má tri reziduálne účinné látky, ktoré majú pod kontrolou buriny prakticky až do zberu. Výrazne sa znižuje i riziko menšej pôdnej účinnosti vďaka kombinovanému účinku cez list a pôdu.

- Lumax 537,5 SE je veľmi spoľahlivý, takže sa prakticky nestretnete s potrebou opravných zásahov.

 

Navýšenie úrody a zníženie rizika opráv

Ide o logické vyústenie predchádzajúcich výhod prípravku Lumax 537,5 SE. Kukurica má lepšiu štartovaciu pozíciu vďaka skoršej regulácii burín a kombinácii listového a pôdneho účinku. Riziko opráv je minimálne, čo je ďalšia úspora nákladov.

 

Lumax Fix-Pro Pack najlepšia voľba pre skoré postemergentné aplikácie

Lumax 537,5 SE môžete aj tento rok získať za zvýhodnených podmienok formou balíčka Lumax Fix-Pro Pack, ktorý sa skladá zo 40 litrov prípravku Lumax 537,5 SE a 1 litra zmáčadla Fix-Pro. Balíček je vhodný pre skorú postemergentnú aplikáciu na dosiahnutie maximálneho účinku na ježatku aj cez listy.

 

Všetkým pestovateľom sa snažíme poskytnúť riešenia šité na mieru, aby sme vám pomohli s každodenným problémami, ktoré pestovanie poľnohospodárskych plodín prináša.

Autor: Ing. Vojtěch Kocurek, PhD.

               Syngenta Czech and Slovakia

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down