04.04.2018 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jednoznačný víťaz

Na zdravé a čisté pole je pekný pohľad. Porast bez burín je vizitkou dobrej starostlivosti. Správne zvolená technológia znamená úspech v podobe kvalitnej úrody. Dokonalá čistota poľa bez burín už od jari je prácou pre skutočného profesionála a absolútneho víťaza polí, Axial 050 EC.

Každý skúsený agronóm určite pozná Axial 050 EC. Prečo? Keď ho vyskúšal a zistil, že sa na neho môže spoľahnúť, stal sa dobrým partnerom, za ktorého prácu vypovedá samotné pole.

Pole, ktoré samo za seba hlása, že je oň postarané, je tou najlepšou vizitkou každého pestovateľa. Na druhej strane, aj zaburinené bývajú neprehliadnuteľné. Tým sa však nikto rád nechváli. Keď burinné trávy v obilninách prerastú tak, že sa v nich kultúrna plodina stráca, je to pre pestovateľa nie len zlá vizitka, ale aj istá významná strata na úrode. Trávy dokážu byť veľmi silným protivníkom.  Boj s nimi je často naozaj náročný, pretože niektorým herbicídom dokážu isté druhy  po čase, ako sa hovorí, “prejsť cez rozum“. Proti účinku sa jednoducho obrnia. Tento jav poznáme pod názvom rezistencia a vyskytuje sa na našich poliach, bohužiaľ, stále častejšie. Vtedy rýchlo siahnite po najlepšom a najúčinnejšom riešení, ktorým je Axial 050 EC. Herbicíd, ktorý zbaví pole všetkých hlavných jednoklíčnolistových burín a poradí si aj s rezistenciou metličky obyčajnej.

 

Účinnou látkou prípravku Axial 050 EC je pinoxaden 50 g/l. Patrí  do skupiny phenylpyrazolínov. Inhibuje enzým acetyl-koenzym A karboxylázu (ACC). Dôsledkom je  blokovanie rastu meristému jednoročných trávovitých burín. Pinoxaden pôsobí systémovo. Rastlinami je prijímaný prostredníctvom listov a odtiaľ je rýchlo translokovaný do meristémových pletív. Citlivé buriny odumierajú  v priebehu 2-3 týždňov po aplikácii. Spoľahlivo účinkuje na buriny: metlička obyčajná, ovos hluchý, psiarka roľná.

 

Prednosti prípravku Axial 050 EC:

  • Technologicky najvyspelejší graminicíd do obilnín.
  • Najvýhodnejší pomer medzi cenou ošetrenia a reálnou úžitkovou hodnotou.
  • Komplexné a široké spektrum účinku proti trávovitým burinám. Metlička obyčajná, ovos hluchý a psiarka roľná nemajú v poraste šancu.
  • Vysoká flexibilita aplikácie a najširšie aplikačné okno v segmente. Použite už od 1. listu po vlajkový list pestovanej plodiny.
  • Účinnosť aj na rezistentné buriny (napr. metlička obyčajná).
  • Nevykazuje žiadnu fytotoxicitu na obilninách, ani pri použití v neskorších rastových fázach.

 

Autor: Ing. Roman Šuráni

               Syngenta Slovakia

 

 

 

 

 

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down