07.05.2018 | 07:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Flexibilné riešenie proti komplexu chorôb

Pohľad na zdravé porasty obilnín poteší nielen oko pestovateľa, ale prináša aj garanciu vysokej úrody a kvalitnej produkcie zrna. V intenzívnejších technológiách pestovania obilnín je nutné zaistiť dostatočnú fungicídnu ochranu, ktorá dokáže spoľahlivo regulovať a eliminovať výskyt chorôb v poraste. Táto ochrana je dôležitá nielen v ročníkoch s intenzívnym tlakom, kedy je nutné siahnuť po systéme dvoch, niekedy aj troch fungicídnych ošetrení.

Pre ošetrenie vo fáze začiatku stĺpkovania, v T1 aplikačnom termíne odporúčame Archer Turbo v dávke 0,8 - 1 l/ha podľa intenzity výskytu chorôb. Vhodné je použiť tank-mix v kombinácii s regulátorom Moddus, ktorý chráni porast pred poľahnutím, podporuje rozvoj koreňového systému, zosilňuje steblá a znižuje predispozíciu rastlín k stresu zo sucha. Odporúčania pre T1 aplikáciu a jej benefity však nie sú hlavným predmetom tohto článku.

 

Zameriame sa na možnosti ochrany, ktoré môžu byť flexibilne prispôsobené danému ročníku, aktuálnemu tlaku chorôb a stavu porastu. Pšenicu ozimnú môžete mať pod kontrolou pomocou balíčka Amistar Opti Pack. Obsahuje fungicídy Amistar Opti 65 litrov a Artea Plus 20 litrov. Kombinácia kvarteta účinných látok (azoly: cyproconazole a propiconazole, strobilurín: azoxystrobin, kontaktná účinná látka: chlorothalonil) účinkuje proti celému komplexu listových aj klasových chorôb. Vyniká excelentnou účinnosťou na septoriózu (plevová, pšenice i rezistentné populácie), hrdze (rôzne druhy), helmintosporiózu pšenice (DTR). Súčasne zaisťuje vynikajúcu ochranu proti negatívnemu vplyvu UV žiareniu a fyziologickým škvrnitostiam.

 

Prednosťou Amistar Opti Pack je veľmi široké aplikačné okno i možnosť flexibilného dávkovania. Aplikácia u pšenici ozimnej je možná od BBCH 32 do BBCH 69, môžete si tak zvoliť termín ošetrenia podľa aktuálnej potreby. Použitie je optimálne najmä v rastovej fáze vlajkového listu (BBCH 37) ako ochranné opatrenie proti komplexu listových chorôb. Svoj význam má aj neskôr v čase klasenia až kvitnutia.

 

Flexibilita dávkovanie je daná možnosťou úpravy dávok jednotlivých komponentov tank-mixu. Základné odporúčané dávkovanie je Amistar Opti 1,3 l/ha + Artea Plus 0,4 l/ha. Pri vyššom napadnutí porastu chorobami je možné zvýšiť dávku kuratívne pôsobiaceho fungicídu Artea Plus na 0,5 l/ha.

 

Samotný prípravok Amistar Opti vyniká tým, že porasty obilnín sú dlhodobo zdravé a zelené (tzv. green efekt), čo je dôležité z hľadiska dlhšej tvorby a ukladania asimilátov do zŕn. Výsledkom je nielen zvýšenie úrody, ale aj vyššia kvalita zrna (napr. HTZ, podiel zrna na sitách). Ďalšou výbornou vlastnosťou je odolnosť voči zmytiu dažďom už 15 minút po aplikácií vďaka patentovanej formulácii „Super Weather Stick“.

 

Výsledky pokusov realizovaných v rokoch 2012-2015 na území Českej a Slovenskej republiky potvrdzujú vynikajúcu účinnosť Amistar Opti Pack aj v podmienkach vysokého infekčného tlaku (viď. tabuľka a graf).

 

 

 

 

Účinnosť balíčka Amistar Opti Pack na potlačenie chorôb pšenice ozimnej

 

  Septorióza pšenice Septorióza plevová Hrdza plevová Hrdza pšeničná Fuzariózy
priemerná účinnosť (%) 90,4 86,7 85,3 91,7 98,5
max (%) 100,0 99,2 99,5 100,0 98,5
priemerné napadnutie na neošetrenej kontrole (%) 30,7 37,3 28,2 23,7 34,2
počet pokusov 16 5 3 6 1

Priemerná účinnosť (v %) po aplikácii Amistar Opti Pack na potlačenie chorôb pšenice ozimnej, pokusy SR a ČR, 2012-2015

 

Autor: Václava Spáčilová, Syngenta Czech and Slovakia

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down