08.06.2018 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prevodové a pojazdové ústrojenstvo moderných traktorov

Prevládajúcim trendom súčasnej doby je zvyšovanie efektivity vykonávaných prác pri zachovaní, alebo dokonca znižovaní vynakladaných nákladov. Poľnohospodárstvo sa tomuto trendu prispôsobuje tiež, a tak sa stále viac objavujú moderné farmy alebo podniky, ktoré s obľubou využívajú najmodernejšie riešenia pre zefektívnenie svojej výroby. Na tieto požiadavky sú nútení reagovať výrobcovia, ktorí prichádzajú na trh so stále novými a inovatívnymi riešeniami, ktoré pomáhajú poľnohospodárom tieto ciele dosahovať.

Naznačený vývojový trend sa týka aj traktorov. Ich motory dosahujú stále vyššie výkony, aby ich bolo možné agregovať s pracovným náradím s čoraz väčším záberom. Tým sa obmedzia prejazdy súprav po pozemku s negatívnymi vplyvmi v oblasti zhutnenia pôdy. Predovšetkým však stroje a náradia pracujú v požadovanej hĺbke a s odporúčanou rýchlosťou, čo má pozitívny vplyv aj na kvalitu práce.

Cieľom výrobcov traktorov je produkovať také stroje, ktoré dokážu efektívne pracovať a predovšetkým užitočne využiť svoj výkon. To je samozrejme možné len vtedy, keď bude traktor primerane vybavený podľa podmienok jeho neskoršej prevádzky. Pre traktory využívané na poli, ale aj pri doprave sú vhodným riešením odpružené predné nápravy a kabíny. Traktory využívané na prácu v lese by mali byť vybavené bezpečnostnými kabínami, rampovačmi, navijákmi, prípadne aj hydraulickou rukou. Komunálne traktory by mali mať kompaktnú konštrukciu, vynikajúcu manévrovateľnosť, veľkú svahovú dostupnosť, a pod. Inovačné trendy pri vývoji traktorov vyrábaných v súčasnosti sú preto čoraz rozsiahlejšie aj v oblasti ich výbavy. Na jednej strane je to tým, že výrobcovia chcú ponúknuť niečo viac, než ich konkurenti, ale myslia aj na užívateľov. Je to tiež odozva na vývoj závesného náradia, ktoré je stále komplikovanejšie. Z tohto trendu majú každopádne úžitok aj prevádzkovatelia traktorov, ktorými sú v prevažnej miere poľnohospodári.

 

Prevodovka traktora vplýva na efektívnosť

 

Traktor, ako ťažný prostriedok je predurčený predovšetkým pre ťahové práce rôzneho charakteru. Tie môžu byť charakterizované buď potrebou vysokého ťahového výkonu pri nízkych pojazdových rýchlostiach, čo zodpovedá agrotechnickým operáciám obrábania pôdy, alebo je kladený dôraz na rýchlosť a efektivitu pri preprave, kedy sa traktor bude pohybovať vysokými pracovnými rýchlosťami, napríklad pri preprave materiálu v agregácii s veľkoobjemovým návesom. Všetky práce by však mali byť vykonávané s maximálnou možnou efektivitou, teda v požadovanej kvalite a rýchlosti pri zachovaní nízkych nákladov. Faktorov ovplyvňujúcich efektivitu vykonávania akejkoľvek pracovnej operácie je veľa, od voľby správnej agregácie strojov, cez voľbu vhodných pneumatík, či všeobecne podvozkovej časti traktora pre danú činnosť, až po doťaženie ťažného prostriedku.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách č 23.

S použitím dostupných zdrojov spracoval:

doc. Ing. Jozef Ďuďák, CSc.

Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down