17.07.2018 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Alternatíva pohonu širokozáberových zavlažovačov

Pri snahe poľnohospodárov o zavlažovanie porastov za pomoci širokozáberových zavlažovačov môže nastať situácia, keď pri budovaní nových závlah musia zvažovať kúpu naftového agregátu, prípadne výšku nákladov na dovedenie elektrickej energie k pivotu pomocou elektrického podzemného vedenia. Táto elektrická energia je potrebná pre chod motorov umiestnených na jednotlivých vozíkoch. Sú to položky ktoré zásadne ovplyvňujú nákup pivotových zavlažovačov.

S myšlienkou, ktorá môže v budúcnosti uľahčiť rozhodovanie pri budovaní závlah prišiel odborník na závlahy pracujúci v tomto odbore viac, ako štyri desaťročia, Ľudovít Szabó z firmy Agref s. r. o. Zostrojil hydrogenerátor, ktorý nahrádza dieselový agregát, alebo potrebný prívod elektrickej energie podzemným káblom do rozvodnej skrine pivotového zavlažovača. Po úspešnej realízacii tejto myšlienky zorganizovala firma Agref s.r.o. praktickú ukážku hydrogenerátora, ktorej sa zúčastnili osobnosti: doc. Ing. Ján Jobbágy, PhD. zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre, , Ing. Juraj Mačaj starší z firmy AGROMAČAJ a.s., Ing. Jozef Horváth zo skupiny Gamota v. d., Pavol Szafián, zástupcovia spoločnosti Agref s konateľom spoločnosti, Ing. Kolomanom Olegrom a Ing. Anna Kesan, zástupkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

V úvode stretnutia informoval Ľudovít Szabó o procese vývoja predstavovaného zariadenia. „Prvá myšlienka na zostrojenie hydrogenerátora mi skrsla v hlave v čase, keď sa začali na území SR prevádzkovať elektrifikované pivotové zavlažovače Sigmatic. Položil som si otázku, prečo nemôže byť voda, ktorá je vedená pod tlakom do zavlažovača (ako u zavlažovačov značky Fregat) využitá zároveň k ich pohonu? S nástupom alternatívnych zdrojov energie (solárne panely, bioplynové stanice, veterné elektrárne atď.) som začal ešte intenzívnejšie uvažovať, že sa pokúsim vymyslieť mechanizmus, ktorý by nahradil napríklad naftové agregáty,“ načrtol vznik svojej myšlienky Ľ. Szabó. Vo svete je momentálne využívaných niekoľko stoviek tisíc kusov pivotových a lineárnych zavlažovačov. Značné množstvo z týchto zavlažovačov je zásobené elektrickou energiou za použitia dieselového agregátu. Ak by sa však k ich pohonu využívalo zariadenie, ako napríklad spomínaný hydrogenerátor Ľ. Szaba, negatívne dopady výfukových plynov na ovzdušie by sa dali zmierniť i takýmto spôsobom. Napríklad, len do roku 2002 bolo dodaných firmou Valley 164 000 kusov širokozáberových zavlažovačov, nehovoriac o tom, že i ďalší výrobcovia kvalitných zavlažovačov Bauer, Otech, T-L a iní majú vo svete taktiež niekoľko stoviek tisíc kusov v prevádzke. V prípade, ak uvažujeme o pohone zavlažovača pomocou dieselového agregátu a spotrebe tohto agregátu 3l/hod., pri niekoľko stovkách tisíc kusoch zavlažovačov v prevádzke by sa jednalo o naozaj vysokú spotrebu pohonných hmôt. V počiatočnom štádiu vývoja hydrogenerátora musel ísť Ľ. Szabó takým smerom, aby daný hydrogenerátor spĺňal všetky požiadavky, ktoré spĺňa elektrický pohon (alebo sa im maximálne približoval).

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách č. 28

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down