31.07.2018 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Storočnica najznámejších zelených traktorov

V roku 2018 oslavuje spoločnosť John Deere významné jubileum. Tým je 100 rokov pôsobenia na trhu s traktormi. Jedno storočie je vskutku dlhá doba a za tento čas poľnohospodárska technika naozaj pokročila. Od používania jednovalcových traktorov k dnešnému nastupujúcemu trendu autonómnych strojov. Výrobca John Deere spočiatku pôsobil na trhu s poľnohospodárskou technikou ako výrobca pluhov. Postupom času sa z neho vyvinul silný hráč na trhu s traktorovou technikou.

Spoločnosť John Deere mala v roku 1912 pred sebou veľkú výzvu. Ako výrobca pluhov používaných v poľnohospodárstve, ktorý bol v tom čase jednotkou na trhu totiž nemal vo svojom portfóliu žiaden ťažný prostriedok. V tej dobe sa však už konkurencia rozhýbala a prvé traktory boli už zopár rokov na svete. Keďže dopyt po traktoroch rástol a hlavní konkurenti spoločnosti Deere & Company už ponúkali traktory a nielen náradie samotné, rozhodla sa spoločnosť Deere & Company vyvinúť svoj vlastný traktor.

Prvý traktor John Deere

Na počiatku bol vývoj prototypov. Niektoré však mali problém s trakciou. Prvým, ktorý úspešne prešiel testovaním bol traktor známy ako Dain. Traktor bol nazvaný po Josephovi Daneovi - inžinierovi, ktorý sa v roku 1914 ujal úlohy traktor navrhnúť. Prototyp bol pripravený už v roku 1915, kedy sa začal testovať. Traktor dokázal ísť pri orbe s pluhom do hĺbky 15 cm pracovnou rýchlosťou 4 km/h. Tento prototyp vážil 1,75 t a mal ťažnú silu 1361 kg. Používal motor Waukesha a i keď bol v podstate úspešný, nebol dostatočne výkonný. V spoločnosti teda hľadali cestu, ako tento chýbajúci výkon získať. Rozhodli sa preto, že motor Waukesha vymenia za výkonnejšie štvorvalcové motory McVicker. Ten mal objem 6,3 l a výkon 24 konských síl na remenici, čo podľa inžinierov z Deere & Company mohlo byť postačujúce. Tento krok napokon pomohol k nárastu výkonu a traktor bol na konci roka 1917 pripravený do výroby. Vyrobených bolo približne 100 kusov a aj keď mohol byť traktor úspešným, jeho v tom čase vysoká cena ( 1 700 $) bola pre množstvo zákazníkov privysoká. Sto kusová séria traktorov bola dokončená v roku 1919. Traktor Dain sa vyznačoval na svoju dobu nevídanými vlastnosťami. Tou hlavnou bol pohon všetkých troch kolies traktora prostredníctvom reťaze (AWD). Ďalšími, na tú dobu nevídanými vlastnosťami boli zmena rýchlostí počas jazdy vďaka treciemu prevodu, dvojstupňová reverzná prevodovka a štvorvalcový motor.

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny č. 30

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down