V horúcich letných dňoch sa celkom prirodzene a samozrejme darí nápojom. Ich spotreba v týchto dňoch enormne stúpa, a výrobcovia si tak môžu – obrazne povedané – mädliť ruky. Konečne.
BRATISLAVA. K stále obľúbeným nápojom na Slovensku patrí aj pivo. Ako nás upozornila Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPaS), milovníci piva mali v minulom týždni dôvod na oslavu. A mali aj o dôvod viac na to, by si vychutnali ich obľúbený nápoj.
Prvý piatok v mesiaci august je totiž rezervovaný pre Medzinárodný deň piva. Niet sporu o tom, že tento kultový nápoj si svoj deň naozaj zaslúži. Cieľom tohto dňa je vzdať hold ľuďom, ktorí s láskou varia a čapujú pivo. Avšak nielen im.
Netreba zabúdať na to, že na začiatku „pivného reťazca“ stoja poľnohospodári, teda producenti chmeľu a sladovníckeho jačmeňa. Lebo: móda - nemóda, ale ozajstné pivo sa vyrába z chmeľu, sladu, a samozrejme, aj z kvalitnej vody. Tie ostatné „módne doplnky“, ako slivkové, citrónové či mätové príchute, sú určené pre tých spotrebiteľov, ktorí majú radi niečo výnimočné. A ktorí sa nepitím pôvodného piva ochudobňujú o zaujímavý zážitok.
A keď sme už pri surovinách, kvalitnej vody sa na Slovensku aj napriek suchu a súčasným horúčavám nájde dosť. V tejto súvislosti rád pridám osobnú skúsenosť spred dvoch rokov: takú chutnú a kvalitnú vodu, ako som pil v hurbanovskom pivovare, by mohli oceniť aj Značkou kvality Slovak Gold SK...
Horšie sme už na tom s chmeľom. Pestovateľov tejto komodity zostalo v potransformačnom období na Slovensku ako šafránu.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)