15.11.2018 | 01:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slnečnice, na ktoré sa môžete spoľahnúť

Šľachtenie repky ozimnej dospelo kvalitou produkovaného oleja takmer na úroveň slnečnicového oleja, ten si však stále nesie punc kvality u výsledného spotrebiteľa. Aj v prípade slnečnicového oleja ale došlo k výraznému posunu.

Okrem vysokého obsahu nenasýtených mastných kyselín spolu s vysokým obsahom vitamínu E v podobe tokoferolov a tokotrienolov, je tu tiež možnosť vybrať si zo sortimentu tzv. vysoko olejnatých slnečníc, ktoré posúvajú slnečnicový olej takmer na úroveň kvalitného olivového oleja. V nažkách tejto slnečnice sa kyselina olejová vyskytuje často v takmer 90 percentách všetkých prípadov zastúpených mastných kyselín, ktoré vo väzbe do formy triacylglycerolov olej tvoria.

Po výraznom vzostupe pestovateľských plôch slnečnice v roku 2016 a 2017 na Slovensku (na dlhodobo nadpriemerných 87 tisíc hektárov), došlo v sezóne 2018 k poklesu na 69 tisíc hektárov. Slnečnica tak opäť potvrdila svoju rozkolísanosť v tomto parametri naprieč rokmi. O finálnej parcele rozhoduje každoročne tiež priebeh zimného obdobia a stav plôch oziminy na jar. Zníženiu výmery dlhodobo nahráva aj ekonomika pestovania slnečnice, ktorá výrazne tlačí na vysoký výnos pre zaistenie profitability pestovania. Napriek tomu táto plodina do osevného postupu v kukuričnej a repnej oblasti jednoznačne patrí, a to zvlášť v suchších ročníkoch. Je preto potrebné vyberať z odrôd, na ktoré sa dá za všetkých podmienok spoľahnúť a tým maximálne obmedziť riziká.

Odrody slnečnice ročnej spoločnosti Syngenta podávajú celosvetovo veľmi dobré výsledky v kvantite aj kvalite výnosu. Je to dané nielen výnosmi nažiek a vo finále aj oleja, ale predovšetkým ich agrotechnickými vlastnosťami. Medzi ne patrí veľmi vysoká odolnosť voči nedostatku vody spojená s toleranciou vysokých teplôt, ako aj všeobecná nenáročnosť na pôdne podmienky. Vzhľadom k sledovaným trendom v zmenách klimatických podmienok v niekoľkých posledných dekádach patria tieto vlastnosti odrôd k určujúcim kritériám v procese šľachtenia.

Na Slovensku máme za sebou tri extrémne suché roky -  2018,  2017 a 2015. Aj v týchto rokoch patrila Syngenta v osivách slnečnice so svojimi materiálmi k výnosovej špičke.

V roku 2017 zvíťazila v poloprevádzkových pokusoch SPZO odroda SY Bacardi so 109 % výnosom v porovnaní s priemerom pokusov. Celkovo boli všetky Syngenta odrody čo do výnosu na hodnote 106 %. Svoje kvality potvrdila aj v tohtoročnej suchej sezóne 2018, kedy SY Bacardi víťazí so 112 % v porovnaní s priemerom pokusov a Syngenta celkovo obhájila 106,5 %. V extrémne suchom roku 2015 obsadila odroda NK Brio v POP SPZO v Českej republike víťaznú priečku. Genetický základ odrody NK Brio, avšak vo vylepšenej podobe, si nesú mnohé odrody súčasného portfólia našej spoločnosti dodnes. Dlhodobé dáta tak potvrdzujú homogenitu v prejave a spoľahlivosť vo vysokom výnose aj / nielen v rámci extrémnych ročníkov.

SY Gracia-  high-oleic novinka sezóny 2018

Odroda SY Gracia patrí do segmentu vysoko olejnatých slnečníc v technológii Clearfield Plus. Bola registrovaná v Maďarsku v roku 2016. Vyniká veľmi vysokým obsahom oleja - až 50,7% aj zastúpením obsahu kyseliny olejovej, ktorý predstavoval v priemere 88,5%. Tento stredne vzrastný hybrid vyniká veľmi vysokou odolnosťou voči Sclerotinia, Alternaria, Plasmopara a Diaporthe helianthii, čo je ďalší z jeho mnohých benefitov. Odroda SY Gracia má ešte vyššiu odolnosť voči účinnej látke imazamox. Ocení lepšie pôdy.

 

Subaro - novinka sezóny 2018 v segmente ExpresSun®

S hybridom Subaro vnáša spoločnosť Syngenta po novom svoju genetiku aj do segmentu ExpresSun® odrôd slnečnice. Táto odroda odvodená od hybridov SY Armona prekvapuje svojou veľmi vysokou HTS -  81,6 g. Výhonky dosahujúce výšku 170 cm sú v pôde ukotvené silným koreňovým systémom zabezpečujúcim tejto odrode veľmi vysokú toleranciu voči suchu. Nažky nesie poloprevisnutý úbor s plne fertilným stredom.

SY Edison - novinka 2018- segment klasických odrôd, vhodný do stresu

Odroda SY Edison predstavuje nástupcu zavedenej odrody SY Arisona známej svojou odolnosťou v podmienkach sucha a horúčavy. SY Edison bol na Slovensku a v Maďarsku registrovaný v roku 2017. Oproti odrode SY Arisona má však ešte vyššiu odolnosť voči Plasmopara a ďalej veľmi dobrú odolnosť voči Phoma, Botrytis, Alternaria a Sclerotinia. Vyniká rýchlym počiatočným rastom a veľmi dobrou odolnosťou voči poliehaniu a lámaniu stonky. Dosahuje výšku 177 cm a je možné ho odporučiť aj do extenzívnych podmienok pestovania.

SY Arisona - odroda do sucha a tepla

Ako sám názov odrody napovedá, táto odroda bola vyšľachtená pre suché podmienky, kde slnečnica trpí tiež vysokými teplotami. Jedná sa o štandardnú slnečnicu čo do technológie, tak aj do zloženia oleja. Obdobie sucha jej pomáha prekonať rozsiahly koreňový systém spolu s mohutnou stonkou. Táto odroda tiež výborne odoláva prípadnému poliehaniu. Úbor je previsnutý s nažkami o HTS presne 59 g a olejnatosťou 49,4%. To všetko je podporené výborným zdravotným stavom.

NK Brio - vysoko výnosná nenáročná odroda do konvenčnej technológie

NK Brio patrí dlhodobo medzi úspešné odrody na našom trhu. Spadá do segmentu klasických slnečníc so štandardným typom oleja. Jedná sa o skorú odrodu, ktorá znáša skoré siatie a následne vytvára mohutný koreňový systém. Ten hybridu umožňuje rýchly počiatočný vývoj. Odroda NK Brio patrí popri odrodách SY Arisona, SY Bacardi, SY Diamantis či Subaro medzi najviac suchovzdorné odrody v našom portfóliu. Odporúčame ju pre široké rozpätie pestovateľských podmienok z dôvodu vysokej miery plasticity a univerzálnosti.

NK Neoma - vysoko výnosná nenáročná odroda do Clearfield® technológie

Odroda NK Neoma vychádza svojím genetickým základom z hybridu NK Brio. Nesie si všetky jeho kvality - to ukazujú nielen krátkodobé, ale aj dlhodobé výsledky pokusov napríklad spoločnosti SPZO. Odroda NK Neoma má vysoký výnosový potenciál a stabilita výnosu je podporená dobrou toleranciou voči chorobám. Tým, že NK Neoma nemá žiadne špeciálne nároky na pestovanie a znáša dobre rôzne pôdno-klimatické podmienky, je možné ju pestovať vo všetkých regiónoch určených pre produkciu slnečnice. Dobré skúsenosti pestovateľov využívajúcich prednosti technológie Clearfield® zaradili tento hybrid k najpredávanejším produktom v Európe.

 

SY Neostar - štandard technológie Clearfield Plus®

Hybrid SY Neostar obohatil portfólio imidazol rezistentných hybridov slnečnice v roku 2016. Jeho základ vychádza z genetiky hybridu NK Neoma, a teda aj NK Brio. Na rozdiel od NK Neoma je tento hybrid vhodný do systému Clearfield Plus®, ktorý redukuje prechodné zožltnutie slnečnice po aplikácii imazamoxu. Hybrid SY Neostar disponuje všetkými vlastnosťami hybridu NK Neoma, ako je: vysoký a stabilný výnosový potenciál podporený dobrou toleranciou proti chorobám. Rovnako ako zvyšok rodiny odrôd vychádzajúcich z odrody NK Brio, nemá tento hybrid žiadne špeciálne požiadavky na agrotechniku a dobre znáša všetky pestovateľské podmienky. V rámci ponúkaného portfólia ide o najnižšiu odrodu.

Vyberte si z nášho portfólia a určite nebudete sklamaní.

RNDr. Ondřej Skala

Syngenta Czech and Slovakia

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down