21.11.2018 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky v portfóliu kukurice spoločnosti Syngenta

Pre sezónu 2019 prinášame nové výkonné materiály v zrnovom segmente a tiež dve úplne nové moridlá kukurice. Prvým z nich je štvorkombinácia účinných látok ponúkajúca komplexnú ochranu osiva pred chorobami prenosnými pôdou aj vzduchom - Maxim® Quattro. Druhým je uvedenie sedaxanu do kukurice v prípravku Vibrance 500 FS. Účinná látka sedaxane je v mnohých štátoch EÚ známa pre svoj podporný účinok v rozvoji koreňového systému v obilninách, ale rovnako funguje aj v prípade kukurice. Ošetrenie oboma prípravkami pomôže kukurici ľahšie odolávať nepriaznivému priebehu jari vrátane chladu, ale predovšetkým aj jarným prísuškom. Popri tom je niekoľko našich hybridov ošetrených aj insekticídne, a to prípravkom FORCE 20 CS.

Popri spomínaných moridlách prichádzajú do našej ponuky ruka v ruke tiež nové zrnové hybridy SY Orpheus, SY Premeo a SY Carioca. Patria do línie šľachtenia pod názvom Artesian, ktoré zaručuje vyššiu odolnosť voči stresu zo sucha, efektívne využívanie dostupnej vody a tým aj vyššiu stabilitu úrody. Deje sa tak aj vďaka tomu, že hybridy zo šľachtenia Artesian majú vyšší obsah chlorofylu, vplyvom synchronizácie kvitnutia dochádza k lepšiemu dopeleniu špičiek šúľkov a porast má aj lepšiu termoreguláciu.

SY Orpheus (FAO 380)

Tento suchovzdorný hybrid z novej generácie hybridov Artesian spadá do neskorého zrnového segmentu. Medzi jeho najväčšie prednosti patrí možnosť umiestnenia aj na piesočnaté a problematické stanovištia, kde dosahuje nadštandardné výnosy. Jedná sa o mohutný hybrid, ktorý zožal úspech v Maďarsku a južnej Európe. Vďaka vysokej rastline je vhodný aj pre použitie na siláž. V Nemecku dosahuje špičkové výsledky v produkcii bioplynu. Pestovateľov v spomínaných štátoch tiež zaujal veľmi dobrou odolnosťou voči fuzáriózam v klase. Typom zrna sa jedná o konský zub.

SY Premeo (FAO 400)

               Pri zrnovom hybride SY Premeo je možné skloňovať slovo stabilita snáď vo všetkých možných spojeniach. Tento hybrid, ktorý tiež patrí do skupiny šľachtenia Artesian, dosahuje vynikajúcu stabilitu výnosu vo svojej skorostnej skupine. Výborné má rovnako hodnotenie stability rastlín, teda poliehania. Je veľmi vhodný pre skoré siatie, dobre dopeľuje špičky šúľkov, ktoré sú plne kryté. Šúľky majú u tohto hybridu nadštandardný zdravotný stav, veľmi dobre odolávajú atakom fuzárií. Čo do výšky patrí k vyšším hybridom.

SY Carioca (FAO 460)

Hybrid SY Carioca dosahuje stredný vzrast, čo v spojitosti so stabilitou stonky plne využíva, ak je zozbieraný v neskorších zberových termínoch, kedy nedochádza k lámaniu ani poliehaniu. Ide o úplne novú generáciu šľachtenia, pre ktorú je typická široká adaptabilita k prostrediu. Zo zrna je rýchlo uvoľňovaná voda, čo pozitívne ovplyvňuje ekonomiku pestovania tohto hybridu. Odroda SY Carioca patrí k skoro kvitnúcim odrodám s klasmi s dobrou odolnosťou voči fuzariózam. Stabilita výnosu je istená genetickým pozadím tohto hybridu v šľachtení Artesian.

  

Ďalšie špičkové hybridy, ktoré stoja za pripomenutie

 

SY Werena – (FAO 200, siláž/zrno) víťaz českých štátnych registračných skúšok vo svojej skorostnej skupine (2015/2016) s výnosom hmoty 108% a obsahom škrobu 110%. V Poľsku registrovaný aj na zrno.

 

SY Welas – (FAO 230 siláž/CCM) víťaz českých štátnych registračných skúšok vo svojej skorostnej skupine (2015/2016) a podľa týchto výsledkov najvýkonnejší silážny materiál na trhu.

 

SY Kardona – (FAO 250 siláž) hybrid s výkonnosťou na úrovni SY Welas. POWERCELL genetika s vysokou stráviteľnosťou vlákniny. SY Kardona je najpredávanejší hybrid Syngenty v Českej republike.

 

SY Fenomen (FAO 270 zrno) s novou registráciou 2016 v Čechách na zrno, kde SY Fenomen zvíťazil vo výnose zrna vo svojej skupine a súčasne dosiahol najnižšiu zberovú vlhkosť (nižšia vlhkosť ako hybridy s FAO 230), čo z neho robí (vďaka nízkym nákladom na sušenie) ekonomicky absolútne špičkový hybrid.

 

SY Campona – (FAO 280 siláž) ďalší POWERCELL hybrid, ktorý zvíťazil vo svojej skupine na českom ÚKZÚZ vo výnose silážnej hmoty. Súčasne sa jedná podľa stráviteľnosti vlákniny i celej rastliny o hybrid s najlepšou kvalitou silážnej hmoty na trhu (rovnaké parametre má aj nový SY Gordius)

 

SY Photon (FAO 300 zrno) je najpredávanejší Artesian hybrid v Českej republike. V predaji je aj v južných štátoch ako Maďarsko či Rumunsko. Aj na Slovensku potvrdzuje svoju nadpriemernú suchovzdornosť a výkonnosť a teší sa stále väčšej obľube. A to aj vďaka veľmi dobrej zberovej vlhkosti podobne ako SY Fenomen.

 

SY Zephir (FAO 350) bol minuloročnou novinkou a už v prvom roku plného predaja sa stal našim ťahúňom v zrnovom segmente, kde sa zaradil hneď za dlhodobo najobľúbenejšie NK Thermo a aj do budúcnosti bude našim kľúčovým hybridom. Je rovnako ako SY Photon veľmi cenený v južných štátoch Európy pre svoju suchovzdornosť a úrodovú stabilitu.

 

NK Thermo (FAO 370 zrno) Tento hybrid netreba predstavovať. Neskutočná úrodová stabilita preverená mnohými sezónami. Náš najpredávanejší materiál na Slovensku.

 

SY Kreon (FAO 410) mohutný husto olistený hybrid s vynikajúcim zdravotným stavom, ktorý dobre uvoľňuje vodu zo zrna. Vhodný aj pre využitie na silážne účely,  na bioplyn aj mlieko.

 

SY Triade (FAO 430 siláž, zrno) hybrid s Powercell technológiou do teplejších oblastí s nadpriemerným výnosom hmoty a zároveň s nadpriemerným výnosom pri zbere na zrno. Vyznačuje sa veľmi vysokým vzrastom, hustým olistením a veľmi rýchlym počiatočným rastom. Tento hybrid možno odporučiť aj na zber na zrno na mlynárske účely. V testovaní na produkciu siláže pre mlieko i bioplyn prevyšoval aj najpestovanejšie silážne hybridy na slovenskom trhu.

 

NK Helico (FAO 550 siláž) – "Veľa muziky za málo peňazí". Špičkový silážny materiál na mlieko aj bioplyn s veľmi priaznivou cenou.

 

SY Helium (FAO 600 siláž, CCM) je náš prvý silážny materiál na Slovensku so suchovzdornou genetikou Artesian, ktorú naši pestovatelia poznajú zo zrnového segmentu. SY Helium sa pestuje v celej južnej Európe pre kombinované účely na zrno i siláž a vďaka mohutnému vzrastu, veľmi vysokému obsahu škrobu a tiež vďaka svojej suchovzdornosti je výbornou voľbou pre teplejšie regióny Slovenska v kukuričnej výrobnej oblasti.

 

Z celkového výpočtu hybridov je zrejmé, že naša spoločnosť opäť pripravila komplexnú ponuku veľmi kvalitných hybridov, z ktorej si každý pestovateľ vyberie to najvhodnejšie. Naši obchodní zástupcovia radi poskytnú všetky potrebné informácie a pomôžu všetkým pestovateľom s výberom správneho hybridu.

RNDr. Ondřej Skala

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down