17.12.2018 | 01:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V hre je ďalší pokles našej sebestačnosti

Podľa Koncepcie rozvoja potravinárskeho priemyslu, ktorá bola prijatá v roku 2014, sa v SR mala postupne zvyšovať aj produkcia hydinového mäsa. V cieľovom roku tejto koncepcie, teda v roku 2020, mala naša sebestačnosť v hydinovom mäse dosiahnuť takmer 80 percent. Aká je však skutočnosť? Na túto a ďalšie otázky Roľníckych novín dnes odpovedá Ing. DANIEL MOLNÁR, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Aká sebestačnosť bola v hydinovom mäse u nás dosiahnutá v minulom roku?

"V roku 2017 sme boli v produkcii hydinového mäsa sebestační iba na úrovni 63 percent, a podiel slovenského hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov bol iba na úrovni 46 percent."

 

Akú mieru sebestačnosti predpokladáte dosiahnuť v tomto, končiacom sa kalendárnom roku?

"Z dôvodu zvyšovania ponuky dovážaného hydinového mäsa na pultoch zahraničných obchodných reťazcov, k čomu došlo najmä v druhom polroku 2018, predpokladáme, že tento podiel bude na konci roku 2018 na výrazne nižšej úrovni ako bol vlani."

 

Prečo predpodkladáte, že v tomto roku sa naša sebestačnosť v hydinovom mäse výrazne zníži?

"Dôvodom je to, že počas tejto jesene sa v ponuke zahraničných obchodných reťazcov objavilo veľké množstvo dovážaného hydinového mäsa, ktoré sa predávalo v akciách. V posledných 10 dňoch sme na pultoch zahraničných obchodných reťazcov napočítali 51 tovarových položiek kuracieho mäsa s krajinou pôvodu mimo Slovenskej republiky. Je to podstatne väčšie množstvo ako sme objavovali počas prvého polroku 2018 alebo koncom roku 2017. Na pultoch obchodov sme v poslednom období objavili poľské kuracie rezne, poľské kuracie stehenné štvrte, rumunské kuracie rezne, takmer celý sortiment českého kuracieho mäsa a ukrajinské kuracie rezne a kuracie krídla. Tento tovar sa často predáva v tzv. akciách."

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down