Podnikateľské subjekty, podnikajúce v odvetví potravinárskeho priemyslu na Slovensku, majú za sebou turbulentný rok. Toto konštatovanie odznelo na Valnom zhromaždení Potravinárskej komory Slovenska (PKS), ktoré sa v uplynulých dňoch konalo v Turčianskych Tepliciach.
TURČIANSKE TEPLICE. O priebehu a záveroch tohto valného zhromaždenia informovala redakciu Roľníckych novín Monika Mičúchová z Potravinárskej komory Slovenska.
Na spomenutom valnom zhromaždení členské subjekty, združené v PKS, konštatovali, že „po tom, čo sa začiatkom tohto roka dostalo odvetvie pôdohospodárstva na titulné stránky masmédií, a so zástupcami poľnohospodárov a potravinárov sa stretli všetci najvyšší štátni predstavitelia SR, museli potravinári čeliť zvyšujúcim sa nákladom, súvisiacim s nárastom cien energií, vstupných surovín, ale aj mzdových nákladov“.
V končiacom sa roku viaceré potravinárske odvetvia avizovali, že budú musieť zvyšovať ich odbytové ceny. Takéto vyjadrenia odzneli z úst predstaviteľov pekárenského odvetvia, hydinárskeho priemyslu, výrobcov piva či mäso spracujúceho priemyslu. Odôvodnili to rastom cien energií a vstupných surovín, ale aj rastom mzdových nákladov v ich odvetviach, ku ktorým došlo v dôsledku schválenia príplatkov z prácu ich zamestnancov cez víkendy, počas sviatkov ako aj za tzv. nadčasovú prácu.
„Máme za sebou náročný rok. Každý potravinársky subjekt, podnikajúci na Slovensku, musel na jednej strane čeliť zvyšujúcim sa nákladom a na druhej strane zasa nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily. Počas celého roka 2018 sme sa zapájali do diskusie ohľadne tých právnych predpisov, ktoré sa nás priamo týkajú. Rok 2019 bude z tohto pohľadu ešte náročnejší,“ uviedol na valnom zhromaždení Daniel Poturnay, prezident PKS.
(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)