Na podujatí zameranom na budúcnosť slovenského zeleninárstva, ktoré sa uskutočnilo koncom novembra v Mojmírovciach, vystúpili aj zástupcovia spracovateľského priemyslu a obchodu.
Ing. Peter Slobodník, riaditeľ výrobného závodu EQUUS a.s. vo Vinici v úvode prezentácie zhodnotil spracovanie zeleniny pred rokom 1989. Zo zberových plôch 140 000 hektárov sa produkovalo značné množstvo zeleniny. V súčasnosti najvýznamnejší spracovatelia zeleniny sú A+Z Rišňovský Halász, s.r.o., Novofruct SK, s.r.o. Títo sa zameriavajú predovšetkým na spracovanie zeleniny ako sú kapusta, rajčiny, uhorky. Jediná spoločnosť na Slovensku, ktorá spracováva zeleninu mrazením, je EQUUS a.s.
Ďalej objasnil špecifiká s ktorými sú konfrontovaní spracovatelia zeleniny, tými sú: vysoký podiel personálnych nákladov na tržbách (15-18 percent), vysoký podiel nákladov na energie (10-15 percent), nedostatočné využitie spracovateľských kapacít, podkapitalizovanie sektora, obmedzené zdroje surovín, nedostatok pracovnej sily a zvyšovanie priemernej mzdy. P. Slobodník upozornil aj na vysoké odvodové zaťaženie v SR: „Viacerí konkurenti zo zahraničia majú nižšie odvodové zaťaženie, nižšie náklady na energie, PHM a pritom sa stretávame na rovnakom trhu.“ Za silné stránky odvetvia považuje nízke zastúpenie spracovaných zeleninových výrobkov na trhu (25 percent podľa SPPK), je tu teda potenciál na zvyšovanie zastúpenia. Ďalej rast spotreby zeleniny v SR a zvýšený dopyt po slovenskej produkcii a negatívna bilancia zahraničného obchodu (41 000 ton).
Odbyt slovenskej zeleniny a ovocia
„Slovenských dodávateľov podporujeme vo forme kontraktov, poradenstva a výhodnejších obchodných podmienok,“ uviedla Michaela Florišová zo spoločnosti Kaufland. Výsledkom je stúpajúci podiel slovenského ovocia a zeleniny, avšak pri zemiakoch je klesajúci trend. Čo sa týka podmienok spolupráce so slovenskými pestovateľmi, rozhodujúce sú: vlastná produkcia, dodanie na centrálny sklad alebo na filiálku, dodržanie špecifikácii – kaliber, spotrebiteľské a dodávateľské balenie, etiketa a ďalšie.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.