Napriek potravinovým škandálom, naposledy s poľským hovädzím mäsom, sa spotreba slovenských potravín u Slovákov nezvyšuje. Uviedol to na tlačovej konferencii riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
BRATISLAVA. "Škandál s poľským hovädzím mäsom potvrdil, že kontroly vykonávané pri výrobe u nášho severného suseda sú nedostatočné a nedokážu zamedziť negatívnym účinkom na zdravie spotrebiteľa. Ak sú takéto nedostatky v členskej krajine EÚ, ako je to potom s kontrolami výroby mäsa a bezpečnosťou potravín v tretích krajinách? Za posledných osem rokov sme boli totiž svedkami veľkého množstva škandálov týkajúcich sa aj hydinového mäsa a vajec," priblížil.
Podčiarkol, že je to spolu 20 potravinových afér týkajúcich sa dovážaného hydinového mäsa a vajec zo zahraničia. "Zarážajúce je, že napriek tejto skutočnosti je podiel domáceho hydinového mäsa na pultoch obchodných reťazcov neustále na úrovni nižšej ako 50 %," podčiarkol.
Po každej z potravinových afér sa podľa neho objavil v médiách apel na spotrebiteľov, obchodníkov a prevádzkovateľov stravovacích zariadení, aby sa prvotne orientovali na slovenské výrobky. "Skutočnosťou však je, že nedochádza k žiadnym zmenám podielu slovenskej hydiny a vajec na trhu," zdôraznil.
Upozornil zároveň na to, že slovenskí spracovatelia hydiny musia spĺňať všetky prísne pravidlá EÚ a sú pod dôslednou a neustálou kontrolou veterinárnych inšpektorov. "V niektorých členských štátoch EÚ a tretích krajinách to tak nie je. Veľké množstvo afér so zahraničným hydinovým mäsom a vajcami dokazuje, že kontroly sú v týchto krajinách nedostatočné a celý systém potravinového dozoru zlyháva. Preto je veľmi dôležité, aby slovenský spotrebiteľ hľadal na obale najmä označenie pôvodu hydinového mäsa. Hydinové mäso pochádzajúce zo Slovenska je slovenskými veterinármi niekoľkokrát skontrolované, bezpečné, zdravé a najmä čerstvé," podčiarkol Molnár.
Nepriaznivá situácia s hydinovým mäsom podľa Molnára pretrváva naďalej v sektore stravovania. "V gastrosektore, ako aj v sektore školského stravovania, je naďalej veľmi nízky podiel (menej ako 20-percentný) slovenského hydinového mäsa," informoval.
Podľa ÚHS treba pre zlepšenie situácie skvalitňovať kontroly, najmä v stravovacích zariadeniach s dôrazom na pôvod hydinového mäsa a vajec, ich kvalitu a zdravotnú bezpečnosť. "Je potrebné legislatívne zabezpečiť, aby stravovacie zariadenia používali dostupnú kvalitnú, čerstvú a zdravotne bezpečnú slovenskú hydinu a vajcia, najmä tie, v ktorých stravníkom na obedy prispieva štát. Treba tiež zabezpečiť, aby v týchto zariadeniach boli stravníci, respektíve rodičia informovaní cez jedálne lístky, aký pôvod má surovina, z ktorej pripravujú stravu," dodal Molnár.
/tasr/