13.02.2019 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slnečnice, na ktoré sa môžete spoľahnúť

Šľachtenie repky ozimnej dospelo kvalitou produkovaného oleja takmer na úroveň slnečnicového oleja, ten si však stále nesie punc kvality u výsledného spotrebiteľa. Aj v prípade slnečnicového oleja došlo k výraznému posunu.

Okrem vysokého obsahu nenasýtených mastných kyselín spolu s vysokým obsahom vitamínu E v podobe tokoferolov a tokotrienolov, je tu tiež možnosť vybrať si zo sortimentu tzv. vysoko olejnatých slnečníc, ktoré posúvajú slnečnicový olej takmer na úroveň kvalitného olivového oleja. V nažkách takejto slnečnice sa kyselina olejová vyskytuje často v takmer 90 percentách všetkých prípadov zastúpených mastných kyselín, ktoré vo väzbe do formy triacylglycerolov olej tvoria.

Po výraznom vzostupe pestovateľských plôch slnečnice v roku 2016 a 2017 na Slovensku (na dlhodobo nadpriemerných 87 tisíc hektárov), došlo v sezóne 2018 k poklesu na 69 tisíc hektárov. Slnečnica tak opäť potvrdila svoju rozkolísanosť v tomto parametri naprieč rokmi. O finálnej parcele rozhoduje každoročne taktiež priebeh zimného obdobia a stav plôch oziminy na jar. Zníženiu výmery dlhodobo nahráva aj ekonomika pestovania slnečnice, ktorá výrazne tlačí na vysoký výnos pre zaistenie profitability pestovania. Napriek tomu táto plodina do osevného postupu v kukuričnej a repnej oblasti jednoznačne patrí, a to zvlášť v suchších ročníkoch. Je preto potrebné vyberať z odrôd, na ktoré sa dá za všetkých podmienok spoľahnúť a tým maximálne obmedziť riziká.

Odrody slnečnice ročnej od spoločnosti Syngenta podávajú celosvetovo veľmi dobré výsledky v kvantite aj kvalite úrody. Je to dané nielen úrodou nažiek a vo finále aj oleja, ale predovšetkým ich agrotechnickými vlastnosťami. Medzi ne patrí veľmi vysoká odolnosť voči nedostatku vody spojená s toleranciou vysokých teplôt, ako aj všeobecná nenáročnosť na pôdne podmienky. Vzhľadom k sledovaným trendom v zmenách klimatických podmienok v uplynulých dekádach patria tieto vlastnosti k určujúcim kritériám v procese šľachtenia.

Na Slovensku máme za sebou tri extrémne suché roky -  2018,  2017 a 2015. Aj v týchto rokoch patrila Syngenta v osivách slnečnice so svojimi materiálmi k úrodovej špičke.

V roku 2017 zvíťazila v poloprevádzkových pokusoch SPZO odroda SY Bacardi so 109 % úrodou v porovnaní s priemerom pokusov. Celkovo boli všetky naše odrody čo do úrody na hodnote 106 %. –SY Bacardi potvrdzuje svoje kvality aj v tohtoročnej suchej sezóne 2018, víťazí so 112 % v porovnaní s priemerom pokusov a Syngenta celkovo obhájila 106,5 %. V extrémne suchom roku 2015 obsadila odroda NK Brio v POP SPZO v Českej republike víťaznú priečku. Genetický základ odrody NK Brio, no vo vylepšenej podobe, majú mnohé odrody nášho súčasného portfólia. Dlhodobé dáta potvrdzujú homogenitu v prejave a spoľahlivosť vo vysokej úrode aj v extrémnych ročníkoch.

 

SY Gracia - high-oleic      

Odroda SY Gracia patrí do segmentu vysoko olejnatých slnečníc v technológii Clearfield Plus. Bola registrovaná v Maďarsku v roku 2016. Vyniká veľmi vysokým obsahom oleja - až 50,7%, vysokým zastúpením obsahu kyseliny olejovej, ktorý je v priemere 88,5 %. Tento stredne vysoký hybrid vyniká veľmi vysokou odolnosťou voči Sclerotinia, Alternaria, Plasmopara a Diaporthe helianthii, čo je ďalší z jeho mnohých benefitov. SY Gracia má ešte vyššiu odolnosť voči účinnej látke imazamox. Ocení lepšie pôdy.

 

SY Bacardi – pre vysokú úrodu aj v suchších oblastiach   

Skorý až stredne skorý hybrid s normálnym typom oleja patriaci do technológie prestovania Clearfield® Plus. Je vhodný aj do suchých oblastí s vysokou energiou počiatočného rastu. Vyznačuje sa nepoliehaním počas celej vegetácie. Ide o stredne vysokú odrodu s mohutným olistením, ktorá nedozrieva na zelenej stonke. Má previsnutý úbor s výborným dopelením a HTS 54 g. Táto odroda sa vyznačuje širokou adaptabilitou a stabilitou v úrode, v obsahu oleja i výške rastlín. Prekvapuje výborným zdravotným stavom. Neodporúčame prehusťovanie porastu. O svojej výkonnosti presviedča prvými miestami v pokusoch SPZO počas dvoch rokov, odkedy bola zaradená do predaja.

 

SY Neostar – nenáročný štandard technológie Clearfield® Plus

 

SY Neostar obohatil portfólio imidazol rezistentných hybridov slnečnice v roku 2016. Jeho základ vychádza z genetiky hybridu NK Neoma, a teda aj NK Brio. Na rozdiel od NK Neoma je tento hybrid vhodný do systému Clearfield® Plus, ktorý redukuje prechodné zožltnutie slnečnice po aplikácii imazamoxu. Hybrid SY Neostar disponuje všetkými vlastnosťami hybridu NK Neoma, ako je: vysoký a stabilný úrodový potenciál podporený dobrou toleranciou proti chorobám. Rovnako ako zvyšok rodiny odrôd vychádzajúcich z odrody NK Brio, nemá tento hybrid žiadne špeciálne požiadavky na agrotechniku a dobre znáša všetky pestovateľské podmienky. V rámci ponúkaného portfólia ide o najnižšiu odrodu.

 

NK Neoma – klasika pre všetky oblasti

 

Odroda NK Neoma vychádza svojím genetickým základom z hybridu NK Brio. Nesie si všetky jeho kvality, čo ukazujú nielen krátkodobé, ale aj dlhodobé výsledky pokusov napríklad spoločnosti SPZO. NK Neoma má vysoký úrodový potenciál. Stabilita úrody je podporená dobrou toleranciou voči chorobám. Tým, že NK Neoma nemá žiadne špeciálne nároky na pestovanie a znáša dobre rôzne pôdno-klimatické podmienky, je možné ju pestovať vo všetkých regiónoch určených pre produkciu slnečnice. Dobré skúsenosti pestovateľov využívajúcich prednosti technológie Clearfield® zaradili tento hybrid k najpredávanejším produktom v Európe.

 

Subaro HTS – prvý Syngenta hybrid pre EXPRESS® technológiu       

S hybridom Subaro HTS vnášame svoju genetiku aj do segmentu EXPRESS® technológie. Táto odroda, odvodená od hybridov SY Armona, prekvapuje svojou veľmi vysokou HTS -  81,6 g. Rastliny dosahujúce výšku 170 cm sú v pôde ukotvené silným koreňovým systémom zabezpečujúcim tejto odrode veľmi vysokú toleranciu voči suchu. Nažky nesie poloprevisnutý úbor s plne fertilným stredom.

 

SY Edison klasika vhodná do stresu    

SY Edison je nástupcom odrody SY Arisona, známej svojou odolnosťou v podmienkach sucha a horúčavy. SY Edison bol na Slovensku a v Maďarsku registrovaný v roku 2017. Oproti odrode SY Arisona má však ešte vyššiu odolnosť voči Plasmopara a ďalej veľmi dobrú odolnosť voči Phoma, Botrytis, Alternaria a Sclerotinia. Vyniká rýchlym počiatočným rastom a veľmi dobrou odolnosťou voči poliehaniu a lámaniu stonky. Dosahuje výšku 177 cm a je možné ho odporučiť aj do extenzívnych podmienok pestovania.

 

NK Brio - vysoko úrodná a nenáročná odroda do klasickej technológie

 

NK Brio patrí dlhodobo medzi úspešné odrody na našom trhu. Spadá do segmentu klasických slnečníc so štandardným typom oleja. Jedná sa o skorú odrodu, ktorá znáša skorú sejbu a následne vytvára mohutný koreňový systém. Ten hybridu umožňuje rýchly počiatočný vývoj. NK Brio patrí medzi najviac suchovzdorné odrody v našom portfóliu. Odporúčame ju pre široké rozpätie pestovateľských podmienok z dôvodu vysokej miery plasticity a univerzálnosti.

 

Vyberte si z nášho portfólia a určite nebudete sklamaní.

RNDr. Ondřej Skala

Syngenta Czech and Slovakia

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down