15.02.2019 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ponuka obilnín pre sezónu 2019

„V jačmeni jarnom aj naďalej pretrváva zložitá situácia, pestovateľské plochy klesajú najmä pre náročnosť dopestovať komoditu s požadovanými sladovníckymi parametrami. Avšak jačmeň je stále zaujímavá plodina, napr. z hľadiska vstupov, ktoré nie sú až také vysoké, je tu však riziko vplyvu počasia, ktoré je nevyspytateľné.“

Uviedla Ing. Jana Garaiová, produktová manažérka pre obilniny spoločnosti RWA SLOVAKIA počas odborného semináru začiatkom decembra v Senci.

Na Slovensku sa ročne vykúpi približne 350 000 ton sladovníckeho jačmeňa z čoho gro predstavuje jarný jačmeň. Sladovne žiadajú predovšetkým vysoký extrakt (nad 79,5 percenta), vysoký stupeň prekvasenia (nad 80 percent), nízke betaglukány a vysokú friabilitu.

„V portfóliu máme všetky dôležité odrody preferované spoločnosťou Heineken. Od spoločnosti Limagrain - Kangoo, Overture a Malz a dve exkluzívne odrody - Soulmate a Sunshine,“ uviedla k ponuke J. Garaiová.

Nosnou odrodou je Sunshine, ktorá sa vďaka výbornej sladovníckej kvalite dostala na zelenú listinu Heinekenu v Amsterdame.  „Rovnaký úspech aktuálne dosiahla aj odroda Soulmate, čo je výborné,“ uviedla zástupkyňa spoločnosti, podľa ktorej je výnimočné dostať odrodu za jeden rok od registrácie na zelenú listinu. Svoju stabilitu v parametroch kvality preukázala v dvoch na podmienky rozdielnych rokoch 2017 a 2018. Soulmate bola vybratá aj ako kontrolná odroda na ÚKSÚP-e.

Naďalej ťažiskovou odrodou sladovní je Kangoo. Podľa J. Garaiovej v prípade tejto odrody je potrebné ustrážiť zdravotný stav, v čom ju už odrody z nového šľachtenia prekonávajú. Odroda Malz čiastočne podielom na trhu ustúpila, kvalitatívne ju prekonávajú novšie odrody - Overture, Kangoo, Soulmate aj Sunshine.  Portfólio obohatí novinka Esma, ktorú bude od roku 2019 skúšať spoločnosť Heineken Sladovne Slovensko. Podľa J. Garaiovej predstavuje Esma pokrok v úrode, prednosťou je stabilita v úrodách v rôznorodých podmienkach pri udržaní vysokej kvality.  V skúškach ÚKSÚP-u počas troch rokov dosiahla v úrodách buď prvé alebo druhé miesto.

Ponuka jarných pšeníc

V niektorých regiónoch kvôli nepriaznivému počasiu v čase sejby ozimnej pšenice, stúpol záujem o jarné pšenice. V ponuke je minuloročná novinka RGT Doubleshot - typická jarná bezosinatá pšenica, ktorá podľa J. Garaiovej predstavuje pokrok v úrode. Nadpriemerný úrodový potenciál dosahuje vo všetkých oblastiach pestovania, má potravinársku kvalitu E a veľmi dobrý zdravotný stav.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down