23.04.2019 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na repke olejke sa objavil blyskáčik repkový

Posledné teplé dni urýchlili vývoj repky. Vytvorené sú zelené puky, čas, keď ich poškodzuje blyskáčik repkový (Meligethes aeneus). Dobrým znakom, že treba pozorovať nálety blyskáčika repkového na repku olejku, je rozkvitnutie púpavy. Pri použití insekticídov sa riaďte podľa jeho skutočného výskytu.

Signalizačná správa

Prah škodlivosti

Kritické čísla sú rôzne: keď sú zelené kvetné puky ešte zakryté, je prah 1-2 imága na rastlinu, dva týždne pred kvitnutím 4 imága na rastlinu, tesne pred kvitnutím 5-6 imág na rastlinu. Počet imág sa zisťuje na dvadsiatich miestach na vrchole súkvetí piatich rastlín, spolu je to sto súkvetí. Zvlášť sa hodnotí obvod porastu do hĺbky 50 až 100 metrov a zvlášť vnútro porastu. Odpočty robte ráno (za chladu), ak teploty cez deň dosiahli nad 12°C, odberom 100 kvetenstiev do nepriepustných vreciek. Jarná repka má prah škodlivosti dve imága na rastlinu v štádiu puku.

Popis škodcu

Chrobák je 2 - 2,5 milimetra dlhý, krovky má tmavo zelené alebo modré. Nos je zakrivený a ochlpený. Larvy sú belavé, beznohé, 6 - 7 mm dlhé. Imága prezimujú plytko v pôde alebo pod lístím. Pri teplote 12°C prelietajú na repku, samičky po žere kladú vajíčka do najväčších púčikov. Samička kladie okolo 250 vajíčok. Larvy sa liahnu za 4 až 9 dní a po dospení padajú na zem, kde sa kuklia. Mladé chrobáky sa objavujú na začiatku leta, po úživnom žere na rôznych rastlinách koncom augusta prechádzajú na zimoviská. Počas zimy majú úmrtnosť až 85 do 98 percent. Má jednu generáciu do roka. Škodlivosť je v tom, že imága poškodzujú kvetné puky, aby sa prehrýzli k peľu, alebo do nich nakládli vajíčka, čím ich úplne znehodnotia. Imága aj larvy sa živia výlučne peľom. Po rozkvitnutí repky ich škodlivosť končí, lebo majú zabezpečený dostatok voľne prístupného peľu. Prirodzenými nepriateľmi lariev blyskáčika je blanokrídly parazitický hmyz.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down