31.05.2019 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako si vybrať ten správny hybridný ozimný jačmeň

V tomto roku prinášame na trh tri odrody osiva hybridných jačmeňov Hyvido. Dve sú kompenzačného typu – Galileoo, Toreroo a jedna klasového typu – Baracooda. Každá odroda má svoje špecifiká. Niektorá sa viac hodí pre intenzívny typ hospodárenia, iná zodpovedá viac ekonomickému pestovaniu. Máme odrody, ktoré možno s úspechom pestovať vo vyšších polohách náchylných k vymŕzaniu, prípadne na miestach kde by iné neuspeli. Možno práve stojíte pred otázkou: „Aký hybrid ozimného jačmeňa si mám vybrať?“ Pre správne rozhodnutie vám pomôžeme s popisom jednotlivých našich odrôd.

Ozimný jačmeň Hyvido Baracooda je zástupcom novej generácie hybridných jačmeňov klasového typu. Veľmi dobre reaguje na intenzifikáciu pestovania. Má veľké klasy, ktoré produkujú zrna s vysokou HTZ a hektolitrovou hmotnosťou. Je stredne mrazuvzdorný.

Hybrid Baracooda bol v minulom roku testovaný v trinástich pokusoch na rôznych miestach Českej republiky. U desiatich z nich preukázal tento hybrid vyššiu úrodu oproti líniovej odrode, v jednom pokuse bola úroda rovnocenná (7,42 t/ha).

 

Hyvido Baracooda vyniká veľmými klasmi

 

Graf č. 1: Výsledky úrod hybridných jačmeňov Hyvido v oficiálnych registračných skúškach LSV - priemer z 5 ošetrených pokusov, Nemecko 2018

 

 

Hyvido Galileoo je kompenzačný typ novej generácie so strednou odnožovacou schopnosťou. Tento hybrid je vysoko flexibilný a hodí sa na všetky stanovištia ozimného jačmeňa. Vyniká v mrazuvzdornosti. V pokusoch vždy dosahoval najvyššie úrody z testovaných variantov, kde zároveň preukázal najlepšiu úrodovú stabilitu.

 

Graf č. 2: Výsledky z oficiálnych registračných skúšok LSV – priemer zo 6 ošetrených pokusov na ílovito-hlinitých pôdach, Nemecko 2018

 

 

 

Graf č. 3: Výsledky z oficiálnych registračných skúšok LSV – priemer z 3 ošetrených pokusov na piesčitých pôdach, Nemecko 2018

 

 

Hyvido Toreroo je hybrid kompenzačného typu s najvyššou schopnosťou odnožovania. Hodí sa pre neskorú sejbu. Je mimoriadne zimuvzdorný. Vyznačuje sa výbornou jarnou regeneráciou po prípadnom poškodení mrazom. Stačí mu kratšia doba vegetácie na dosiahnutie vynikajúcich úrod aj v horších podmienkach. Vďaka výbornému zdravotnému stavu poskytuje vysokú úrodu. V našich pokusoch na lokalite v českom Trutnove, kde je horšia pôda a silná zima, preukázal hybrid Hyvido Torerro ako úrodovo vyniká v porovnaní s hybridmi i líniami (viď graf č.4). To isté platí o dosiahnutých parametroch objemovej hmotnosti (viď graf č. 5).

 

Hyvido Toreroo preukázal výbornú schopnosť prezimovania v roku 2016

 

V prípade, že máte ďalšie otázky ohľadom výberu vhodného hybridu ozimného jačmeňa, neváhajte kontaktovať priamo nášho obchodného zástupcu alebo autorku tohto článku, ktorá vám praje veľa úspechov pri pestovaní hybridných jačmeňov.

 

Ing. Renata Salavová, Syngenta Czech and Slovakia

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down