24.06.2019 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

EÚ uskutočnila veľký test zloženia potravín v 19 krajinách

Európska komisia (EK) uverejnila výsledky veľkého testu o dvojakej kvalite potravín v 19 členských krajinách. Analýza ukázala, že ich zloženie sa odlišovalo v 9 % vzoriek z 1380, hoci mali rovnaký obal. Ďalších 22 % testovaných produktov s rozdielnym zložením malo podobný obal. Informoval o tom portál iDNES.cz.

BRUSEL. Doteraz sa testy zameriavali len na niekoľko krajín. Porovnávali napríklad české potraviny s nemeckými či rakúskymi verziami, alebo slovenské s ich západnými ekvivalentmi.
Výsledky však súčasne vyvrátili tvrdenie, že spotrebitelia západných krajín dostávajú lepšie potraviny než obyvatelia postkomunistických štátov strednej a východnej Európy.
„Výsledok je rozdielny, aj keď mám radosť, že sa nepotvrdilo rozdelenie na Východ a Západ, pokiaľ ide o zloženie značkových potravín. Trápi ma zistenie, že jedna tretina testovaných výrobkov má rozdielne zloženie napriek tomu, že obal je rovnaký alebo podobný," uviedol Tibor Navracsics, eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport.
Testovalo sa 1380 vzoriek potravín z 19 krajín, celkovo 128 rozličných produktov. Test však pripúšťa, že rozsah nereprezentuje širokú škálu tovarov, dostupných v EÚ.

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down