26.06.2019 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ovocie, zelenina či kyslomliečne produkty by mali mať nižšiu DPH

Zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na 10 % by malo zahŕňať ovocie a zeleninu, kyslomliečne produkty, ale aj pečivo. Plénum v stredu posunulo návrh zákona o DPH z dielne koaličnej SNS do druhého čítania.

BRATISLAVA. Zníženie DPH na 10 % by sa malo podľa jednej z predkladateliek, poslankyne Evy Antošovej (SNS) týkať zdravých produktov. "Ovocie a zelenina mierneho pásma, ktoré sú dopestovateľné aj na Slovensku, ďalej sú to prospešné kyslomliečne výrobky, ako sú tvarohy, jogurty, bryndza, ale aj čerstvé pečivo a rožky. Priznám sa, že mojou ambíciou je, aby sa do tejto skupiny dostal aj med," skonštatovala Antošová s tým, že nižšia DPH by sa určite nemala týkať cukroviniek a cukrárenských výrobkov, sladených nápojov a alkoholu v akejkoľvek podobe.
SNS mala ambíciu znížiť DPH na všetky potraviny okrem cukrárenských výrobkov a nápojov. Antošová však podotkla, že podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) by opatrenie v takomto rozsahu stálo okolo 400 miliónov eur. Na koaličnej rade sa teda dohodlo, že výdavok zo štátneho rozpočtu sa zníži na približne 100 miliónov eur. "Znamená to, že musíme z colného sadzobníka vybrať v druhom čítaní tie potraviny, ktoré určite chceme, aby mali nižšiu DPH," ozrejmila Antošová.
"V porovnaní so sadzbami DPH v krajinách Európskej únie je výška DPH 20 % na potraviny v SR naozaj neúmerná," skonštatovala poslankyňa s tým, že na jedlo dávajú Slováci v priemere o 6 % viac ako iní Európania. "Je to práve preto, že máme drahé potraviny," myslí si Antošová.
Týmto opatrením by sa podľa Antošovej mali podporiť aj domáci producenti, poľnohospodári, potravinári či včelári. Zdôraznila, že dúfa, že tento zákon zoberú obchodníci vážne a na pultoch budú lacnejšie potraviny. Účinnosť tohto zákona sa navrhuje 1. januára 2020.

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down