16.08.2019 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

S komplexnou ponukou obilnín zo slovenského šľachtenia

S ucelenou ponukou hustosiatych obilnín sa na 8. ročníku Celoslovenských dní poľa oprávnene pochválila spoločnosť Osivo Zvolen s už tradične najväčším podielom odrôd pšenice ozimnej, pšenice tvrdej ozimnej a jarnej, ďalej raže, jačmeňa jarného, ovsa a tritikale.

CDP 2019

„Naša spoločnosť zastupuje široké portfólio odrôd plodín a sem na Celoslovenské dni poľa sme vybrali hlavné ťažiskové odrody, ktoré dopĺňajú viaceré perspektívne novinky,“ predstavil ponuku Ing. Ľubomír Hudoba, obchodný riaditeľ spoločnosti Osivo a. s. Zvolen, „v tomto úzko spolupracujeme so slovenskou šľachtiteľskou spoločnosťou Istropol Solary, ktorá je v súčasnosti v podstate jediným šľachtiteľom hustosiatych obilnín u nás. Výsledkom ich práce sú odrody veľmi vysokej úrovne a kvality, ktoré sa presadzujú nielen doma, ale aj v zahraničí.“

Výnimočné odrody pšenice

Z odrôd pšenice z najnovšieho šľachtenia Ľ. Hudoba vyzdvihol extra skorú IS Spirellu, ktorá sa uplatní hlavne v kukuričnej výrobnej oblasti (dozrieva pred nástupom vysokých teplôt). Svoje uplatnenie si nájde aj vo vyšších polohách, kde vzhľadom na neskoršiu žatvu je výbornou predplodinou pre repku. Dosahuje stabilne vysoký obsah bielkovín, často nad 16 percent a taktiež vysoký obsah lepku. Má výborné reologické vlastnosti, vysoké a stabilné pádové číslo a tiež veľmi dobré alveografické parametre. Je vhodná na export pre najnáročnejšie trhy.

IS Patinas je stredne skorá bezosinatá odroda klasového typu s elitnou pekárskou akosťou (8-9), pochádza z kríženia odrôd Alacris a nemeckej odrody Akteur, v porovnaní s ktorou je v klasení skoršia o 5 dní. Má vyššiu odolnosť proti hrdzi plevovej a lepšie toleruje vysoké teploty v období dozrievania. Napriek tomu že je vyššieho vzrastu, má veľmi dobrú odolnosť proti poliehaniu.

Absolútne nová, stredne skorá bezosinatá odroda IS Dimenzio je podľa šľachtiteľov z Istropol Solary z hľadiska pestovateľského veľmi dominantná pšenica s jedinečnou kombináciou vysokého úrodového potenciálu, zdravotného stavu a elitnej potravinárskej kvality. Pre vynikajúce agronomické vlastnosti, komplexnú odolnosť proti závažným chorobám pšenice má všetky predpoklady presadiť sa na trhu a zaradiť sa medzi nosné odrody. „Veríme, že práve v oblasti Žitného ostrova, juhozápadného Slovenska by mohla byť veľmi perspektívna,“ dodal Ľ. Hudoba.

RGT Reform je odroda číslo jedna v Nemecku a vo Francúzsku, t. j. pestuje sa na veľkých výmerách v Európe taktiež na Slovensku. Ide o stredne neskorú odrodu potravinárskej kvality A, ktorá sa presadila stabilnými, nadpriemerne vysokými úrodami.

Tvrdé pšenice – nielen kvalitné, ale aj úrodné

Spoločnosť Istropol Solary je dlhodobo jedným z lídrov v šľachtení tvrdých pšeníc, nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Odrody z tohto šľachtenia dosahujú veľmi dobré kvalitatívne parametre na spracovanie semolíny a výrobu cestovín. Pšenice, či už je to IS Karmadur, IS Spiradur, alebo aj najnovšia odroda IS Fortidur, poskytujú múku so zaujímavou žltou farbou, vďaka vyššiemu obsahu žltých pigmentov v zrne, čo výrobcovia cestovín oceňujú.

„Našim cieľom je vyhľadávať a ponúkať odrody, ktoré sú z hľadiska úrodnosti aj komplexných vlastností lepšie ako tie predchádzajúce. Takou je aj IS Fortidur - registrovaná v roku 2019, od ktorej si veľa sľubujeme. Už podľa výsledkov z registračných skúšok má všetky predpoklady zaradiť sa k výnimočne kvalitnej odrode IS Karmadur, ktorá sa stabilne pestuje nielen na Slovensku, ale aj v Maďarsku a Poľsku kam vyvážame množstvo jej osiva,“ dodal k novinke Ľ. Hudoba.

Spolupráca so zahraničím

„Spoločnosť Osivo zastupuje aj nemeckú šľachtiteľskú spoločnosť KWS LOCHOV GmbH z portfólia ktorej tu predstavujeme novú odrodu hybridnej raže KWS Serafino. K dispozícii bude už na jeseň v tomto roku,“ uviedol k spolupráci Ľ. Hudoba, podľa ktorého raž z hľadiska predaja komodity na potravinárske účely posledné 2-3 roky zaujímavo narastá s predpokladom, že tak bude aj naďalej. Hybridné raže v ponuke dosahujú veľmi dobré potravinárske parametre, hlavne stabilné a vysoké pádové číslo. Predstavujú istotu z hľadiska potravinárskej kvality, pričom dosahujú o 10 až 30 percent vyššiu úrodu v porovnaní s populačnými ražami, ak sa pestujú na lepších pôdach.

Ťažiskovú odrodu ozimného sladovníckeho jačmeňa Wintmalt, doplnila novinka Enticel - prvý šesťradový ozimný sladovnícky jačmeň na Slovensku. Vo Francúzsku odkiaľ pochádza, je to najpestovanejšia odroda ozimného sladovníckeho jačmeňa,“ dodal k novinke.

Z ponuky jarného jačmeňa zaujala KWS Amadora. Pred dvomi rokmi úspešne prešla ŠOS ÚKSÚP-u, v ktorých dosiahla priemernú úrodu 7,99 t/ha; extrémne nízky obsah betaglukánov a veľmi vysoký extrakt, čím môže byť zaujímavá pre niektoré sladovne vyhľadávajúce práve takéto parametre. Podľa Ľ. Hudobu bude vhodnou alternatívou k stabilným odrodám jačmeňa: „Aktuálne je našou nosnou odrodou v Levickej sladovni. Z pohľadu pestovania zaujme komplexnosťou a dobrými agronomickými vlastnosťami.“

Ponuka jarín

Z jarných jačmeňov zaujala minuloročná novinka IS Maltigo s výberovou sladovníckou kvalitou (USK 8), ktorej prednosťou sú stabilné úrody, nadpriemerný podiel predného zrna a extrakt na úrovni 84,2 percenta. Podľa zástupcu spoločnosti je to najperspektívnejšia odroda zo šľachtenia Istropol Solary v ponuke sladovníckych jačmeňov s veľmi dobrými agronomickými parametrami a úrodovým potenciálom. „IS Maltigo plánujeme naviazať na náš Levický slad, v prípade ktorého sme ako prvá sladovňa na svete v roku 2016 dosiahli chránené zemepisné označenie pôvodu pivného sladu. Stane sa tak súčasťou slovenského okruhu - od pestovateľa sladovníckeho jačmeňa až po výrobu piva, ktoré sa varí v banskobystrickom pivovare Urpiner,“ informoval Ľ. Hudoba, zároveň načrtol možnosti založenia porastu jarných jačmeňov na jeseň. V prípade výsevu na jeseň odporučil siať koncom októbra.  Za optimálnych podmienok majú jačmene z jesenného výsevu aj o jednu tonu vyššiu úrodu na hektár v porovnaní s výsevom na jar, no s určitou mierou rizika neprezimovania porastu v prípade holomrazov.

Pre jar roku 2019 bola registrovaná stredne skorá, žlto-semenná odroda ovsa siateho IS Aventis s vysokým úrodovým potenciálom. Jej prednosťou je veľmi dobré odnožovanie a stredná až vyššia odolnosť proti listovým chorobám. V štátnych odrodových skúškach prekonala kontrolné odrody (Vendelín) o 8,4 percenta.

Absolútna novinka IS Trivago je prvá odroda jarného tritikale registrovaná na jar 2019, vyšľachtená na Slovensku spoločnosťou Istropol Solary. Podľa Ľ. Hudobu tritikale síce nepatrí medzi majoritné plodiny, ale pre obohatenie a doplnenie osevného postupu môže byť zaujímavé. IS Trivago dosahuje veľmi dobré úrody, čo potvrdila aj v štátnych odrodových skúškach ÚKSÚP-u (116 percent na kontrolnú odrodu).

Odrody pre každého

Cieľom spoločnosti Osivo Zvolen je mať v ponuke kompletný sortiment odrôd hustosiatych obilnín ozimných a jarných typov s rôznym stupňom kvality s ktorými sa chcú presadiť nielen doma, ale aj v zahraničí, napr. v Pobaltí, Balkáne, Turecku, Rumunsku, či Grécku, ale aj v zámorí v USA. Svedčí o tom dlhodobá spolupráca so slovenskou šľachtiteľskou spoločnosťou Istropol Solary a tiež kontakty získané v rámci Intrnational Seed Federation, kde je ako jediná slovenská osivárska spoločnosť členom už viac ako 10 rokov. Ľ. Hudoba na záver ocenil význam Celoslovenských dní poľa, ktoré sú nielen najväčšou odbornou výstavou svojho druhu na Slovensku, ale vytvárajú priestor pre nadväzovanie nových obchodných vzťahov a priateľstiev a utužujú sa tie vybudované s cieľom navzájom sa vo svojej práci podporovať.

VIERA UVÍROVÁ

FOTO – AUTORKA

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down