26.09.2019 | 05:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Čachticiach oberú tento rok menej hrozna, s kvalitou sú spokojní

Úroda hrozna v Poľnohospodárskom družstve (PD) Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom bude v porovnaní s minulým rokom nižšia, s cukornatosťou a kvalitou hrozna sú však spokojní.

Podľa hlavného vinohradníka a pivničného majstra PD Čachtice Jána Kolníka je momentálne oberačka v plnom prúde. Úroda u niektorých odrôd bude v porovnaní s minulým rokom polovičná, u iných bude nižšia asi o tretinu. „Cukornatosť sa pohybuje v rozpätí 21 až 25 stupňov. S kvalitou sme spokojní, najmä zdravotný stav hrozna je veľmi dobrý. Spokojní sú odberatelia aj my, pretože hrozno spracovávame aj v našich pivniciach,“ doplnil Kolník.
PD Čachtice sú najsevernejším slovenským pestovateľom hrozna, vinič pestujú takmer na 45 hektároch v lokalitách nad obcami Čachtice a Častkovce. Pestujú biele i červené odrody viniča. Z bielych je to Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Tramín červený, Sauvignon, Rulandské šedé, Chardonnay, Pálava, Rulandské biele, z červených Rulandské modré, Dornfelder, Merlot, Dunaj.
„Celú produkciu nie sme schopní spracovať vo vlastnom pivničnom hospodárstve, spracujeme asi jednu tretinu. Dve tretiny predávame dvom renomovaným odberateľom,“ uzavrel vinohradník.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down