Dňa 3. septembra 2019 bol v Sečovciach otvorený nový závod na spracovanie a výrobu osív sóje spoločnosti SAATBAU Slovensko. Investícia presiahla dva milióny eur. Jeho otvorenie bolo súčasťou štvrtého ročníka Celoslovenského dňa poľa sóje.
Hostí podujatia pozdravil Andryi Rekrut, riaditeľ spoločnosti SAATBAU pre centrálnu Európu: „Teší nás, že práve v Košickom kraji v Sečovciach sme vybudovali nový závod na spracovanie a výrobu osiva sóje. Z hľadiska logistiky sme tak najbližšie k pestovateľom – v kraji a regióne, kde sa nachádza podstatná časť pestovateľských plôch sóje Slovenska.“ Zdôraznil, že technológia spracovania a výroby osív sóje uplatnená v novom závode patrí k najmodernejším vôbec. Ako ďalej uviedol, spoločnosť SAATBAU patrí v osivárskej brandži medzi firmy, ktoré ponúkajú najširšie portfólio osív všetkých druhov plodín. Vychádzajúc pritom z dlhoročného šľachtenia odrôd dnes patrí medzi popredných šľachtiteľov a medzi dominantné spoločnosti aj v produkcii osív sóje. Vyzdvihol ďalej, že Rakúsko ako aj Slovensko patria osiatymi plochami medzi najväčších pestovateľov sóje v Európe. „Aj vďaka tomuto patrí naša spoločnosť medzi špičku v šľachtení sóje bez geneticky modifikovaných organizmov,“ dodal počas otvorenia závodu A. Rekrut. Ocenil spoluprácu so spoločnosťou GAMOTA JR – najväčšieho spracovateľa sóje na Slovensku, taktiež spoluprácu s ďalšími partnermi na projekte „Slovak soya“, ktorý garantuje pestovanie sóje bez GMO.
„Otvorenie osivárskeho závodu je posledným článkom čistej línie výroby potravín bez GMO na Slovensku. Na jej samom začiatku je práve osivo sóje bez geneticky modifikovaných organizmov, nasleduje vlastné pestovanie, spracovanie na krmivá k čomu máme k dispozícii najmodernejšie technológie, to celé v kontexte s chovateľmi hospodárskych zvierat vo výžive ktorých sa používajú krmivá bez GMO. Výsledkom sú certifikované potraviny bez genetickej modifikácie,“ povedal Ing. Marian Uhrík, predseda Zväzu výrobcov krmív, spracovateľov a obchodných spoločností a ďalej dodal: „Závod na spracovanie osív sóje je prvopočiatok celej línie výroby potravín bez GMO.“
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.