03.03.2020 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Revitalizácia potrvá oveľa dlhšie ako ničenie

Na agrárne programy politických strán sa pozerám ako agrárnik; pozerám sa na to, do akej miery sú použiteľné pre programové vyhlásenie vlády a pre strednodobé plány budúcej vlády. V týchto programoch sú aj objektívne hodnotenia stavu spoločnosti, a sú v nich navrhované aj dobré riešenia. Chýba mi však ucelený pohľad na platné dokumenty, teda na víziu, prognózu a stratégiu s návrhmi, ako koncepčne riešiť nedostatky, a kde a ako treba napredovať ďalej.

Ad hoc navrhované čiastkové riešenia, bez nadväznosti na dlhodobé dokumenty, neriešia najväčší problém nášho rezortu, ktorým je nestabilita cieľov, ciest a nástrojov agrárnej politiky. Dúfam, že programové vyhlásenie vlády zaviaže novú vládu k úlohe inovovať koncepciu agrárneho rozvoja Slovenska na princípe potravinovej suverenity a dostatočnosti Slovenska. Pre prechod pôdohospodárstva SR z úpadku do rozvoja je to rozhodujúce.

V masmédiách bol nedávno prezentovaný názor, že naši starí rodičia zabezpečili sebestačnosť v potravinách, a my to dnes nedokážeme. Asi sme zleniveli alebo sme stratili rozum. Aj to bol pre mňa podnet na napísanie tejto úvahy. Zodpovednosť tu majú rovnako masmédiá, politici a aj občania.

Argumentácia je jednoznačná. Slovensko stratilo sebestačnosť v potravinách, lebo si zvolilo strany a politikov, ktorí to mali v programe. V roku 1990 vláda znížila rozpočet agrárneho sektoru o dve tretiny. Každému je jasné, že to sa nedá prežiť. V ďalšom desaťročí politici presvedčili voličov, že potravinová sebestačnosť je archaizmus. O niekoľko rokov neskôr voliči podporili strany, ktoré tvrdili, že dotácie do poľnohospodárstva by sa mali zrušiť.

SR sa na úrovni EÚ dokonca postavila na čelo iniciatívy za všeobecné zrušenie agrárnych dotácií. Pritom dotácie sú čiastočnou náhradou nákladov pôdohospodárom najmä za netrhové ekoprodukty, a za zabezpečenie sociálne odôvodniteľných cien potravín.

Revitalizácia trvá oveľa dlhšie ako ničenie, a tak sme si nesebestačnosť zafixovali na viac rokov. Naši konkurenti to, samozrejme, využili.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down