26.03.2020 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hybridy s rešpektom

„Šľachtenie repky bolo v posledných rokoch zamerané na zvýšenie odolnosti proti pukaniu šešúľ a výsledkom implementácie génu Rlm 7 je odolnosť proti fómovej hnilobe. Z ďalších trendov je to vyššia odolnosť vybraných hybridov proti nádorovitosti kapustovitých rastlín a šľachtenie zamerané na odolnosť proti vírusu žltačky kvaky (TuYV).“

Skonštatoval Ing. Ján Hanuska zo spoločnosti Bayer, počas odbornej konferencie v Nitre.

Portfólio spoločnosti pre rok 2020 pozostáva zo šiestich hybridov repky: DK Exception, DK Expansion, DK Exotter, DK Expression, DK Platinium, DK Implement CL, plus v príprave sú dve novinky, ktoré budú predstavené počas nastávajúcej sezóny.

Najpredávanejší hybridom repky z ponuky je DK Exception. Podľa J. Hanusku jeho prednosťou je stabilita v poskytovaní úrod v rôznorodých pestovateľských podmienkach. Má zabudovaný gén Rlm 7 zvyšujúci odolnosť proti napadnutiu Phoma spp. V minulom roku - v pokusoch SPZO v konkurencii 15 hybridov obsadil druhé miesto, čo je veľmi dobrý výsledok. Pre ďalší hybrid DK Expansion je typické, že maximalizuje dodanú intenzitu výživy do výšky úrod. Má taktiež zabudovaný gén Rlm 7. Presadil sa v pokusoch SPZO, v ktorých v roku 2018 so 16 hybridmi sa stal tretím najúspešnejším, pričom navýšenie úrody bolo 103,2 percenta v porovnaní s priemerom úrod pokusov. Stabilitu v dosahovaní úrod potvrdil aj v roku 2019, kedy sa rovnako umiestnil na treťom mieste.

Hybrid DK Exotter veľmi dobre hospodári s vodou, vďaka čomu veľmi dobre odoláva stresu zo sucha a tepla. Skoro dozrieva, čím sa dokáže vyhnúť vysokým teplotám na začiatku leta. V Českej republike je to najpredávanejší hybrid v minulom roku. Rovnakými vlastnosťami disponuje aj DK Expression, v prípade ktorého J. Hanuska, okrem toho že je vhodný do suchších a teplých podmienok, vyzdvihol aj veľmi dobrú odozvu na intenzitu pestovania. V pokusoch SPZO sa presadil v nadpriemerne teplom roku 2017, ziskom prvého miesta s desať percentným navýšením úrod v porovnaní s priemerom úrod v pokusoch. J. Hanuska poukázal na vysokú kvalitu repiek zo šľachtenia Dekalb. Uvedené potvrdili nezávislé poloprevádzkové pokusy SPZO na Slovensku, v ktorých sa hybridy repky Dekalb v posledných štyroch rokoch umiestnili medzi tromi najúspešnejšími – z portfólia spoločnosti ide o DK Explicit, DK Exception, DK Expression, DK Extime, DK Exprit a DK Expansion.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down