S príchodom veľkonočných sviatkov by na stoloch Slovákov nemala jahňacina chýbať. Ide o jedno z najkvalitnejších mias, ktoré môže pomôcť zdraviu aj teraz, v časoch pandémie nového koronavírusu. Slovenskí chovatelia dokážu ponúknuť ihneď 600.000 kilogramov jahňaciny. Pre TASR to uviedol Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.
BRATISLAVA. Upozornil, že objednať si ju však spotrebiteľ musí čo najskôr. Chovatelia spustili aj predaj z dvora a ponúkajú donášku do ďalších miest. Spotreba jahňaciny je na Slovensku nízka. Stačilo by pritom podľa jeho slov, aby každý skonzumoval ročne aspoň tri kilogramy ovčieho mäsa. Dosiahol by sa tým rozvoj ovčiarstva a spotrebiteľ by tak pomohol nielen sebe, ale aj krajine.
Podčiarkol, že v časoch pandémie nového koronavírusu môže jahňacina pomôcť. Konzumácia jahňacieho mäsa môže zlepšiť zdravie obyvateľstva. Jahňacie mäso je zdraviu prospešné najmä vďaka priaznivému pomeru nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega 6 a omega 3 mastných kyselín. Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické či protirakovinové účinky. Okrem toho obsahuje výrazne menej tuku.
Jahňacina podľa Hrežíka obsahuje veľa vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku. Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie ako iné druhy mias. Výnimočná je aj ako zdroj ľahko vstrebateľného železa - jedna porcia jahňacieho mäsa poskytuje zhruba 20 % odporúčanej dennej dávky železa pre muža a 12 % pre ženu. Ako dopĺňa, ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napríklad B12 či B1, a pôsobí priaznivo na nervový systém. Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých mias. Pediatri ho preto odporúčajú podávať deťom medzi prvými druhmi mias, ktoré začnú požívať.
D. Hrežík poznamenal, že mnoho ľudí odrádza mýtus o nepríjemnej chuti jahňacieho mäsa. Správne pripravená jahňacina je však podľa jeho slov, naopak, delikatesou na celom svete. Jahňacie mäso je najšťavnatejšie, najmäkšie a najkrehkejšie. Aj mäso z dospelých oviec je vhodné na rôzne špeciality. Problematická nie je podľa neho ani úprava ovčieho mäsa a môžeme z neho robiť všetko to, čo z iného mäsa.
/tasr/