Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa v stredu uskutočnil poslanecký prieskum iniciovaný Výborom Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.
BRATISLAVA. Hlavnou témou bola Značka kvality – národný projekt podpory slovenských potravín a poľnohospodárskych produktov, ktorý zastrešuje agrorezort. Informovala o tom Lenka Sameková z odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.
Udeľovanie Značky kvality slovenským potravinárskym a poľnohospodárskym výrobkom sa podľa nej riadi jasne stanovenými kritériami a podlieha schvaľovaniu odbornou komisiou. Na pôdu MPRV SR sa o tom prišli presvedčiť členovia Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorí na túto tému iniciovali poslanecký prieskum. Zaujímalo ich nielen financovanie, ale aj postup udeľovania Značky kvality predchádzajúcim vedením.
Značku kvality udeľuje podľa Samekovej MPRV SR trikrát ročne na základe verejnej výzvy. Prihlásené produkty musia najskôr prejsť úradnou kontrolou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, ktorá ako odborný garant zisťuje, či zloženie produktu a celý proces výroby zodpovedá požadovaným kritériám. Následne sú posudzované schvaľovacou komisiou, ktorá uskutočňuje senzorické hodnotenie, posudzuje produkt z hľadiska vizuálneho prevedenia a podobne.
Značku kvality prvého stupňa môžu podľa nej získať produkty, na ktorých výrobu bolo použitých aspoň 75 % surovín slovenského pôvodu. Ak ide o potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože sú na Slovensku v požadovanej kvalite a množstve nedostupné, podiel domácej suroviny v nich nie je predpísaný. Žiadateľ však v tomto prípade musí podať odôvodnenie, prečo výrobok nespĺňa stanovený podiel.
Poznamenala, že Značku kvality druhého stupňa môžu získať produkty, ktoré okrem spomínaných kritérií disponujú aj nadštandardnými kvalitatívnymi vlastnosťami. Pre oba stupne platí, že všetky fázy výrobného procesu od chovu, resp. pestovania, porážky, spracovania až po zabalenie sa musia uskutočňovať na Slovensku. Pridelenie Značky kvality je bezplatné.
Dodala, že slovenské potraviny si zaslúžia zviditeľnenie a Značka kvality je tým prostriedkom, ktorý k nim dokáže nasmerovať spotrebiteľov. Členovia výboru sa zhodli, že propagácia slovenských potravín bola doposiaľ nedostatočná a žiada si väčší objem finančných prostriedkov. Návrhom je posilniť prezentáciu potravín cez verejnoprávne médiá.
/tasr/