17.08.2020 | 05:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

AMO potvrdili v domácich chovoch v ďalších obciach v okrese Trebišov

Výskyt afrického moru ošípaných (AMO) potvrdili v pondelok v dvoch chovoch v obciach Luhyňa a Zemplínske Hradište v okrese Trebišov. Ide o štvrté a piate ohnisko nákazy u domácich ošípaných v tomto roku. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

ZEMPLÍN. V obci Luhyňa sa vyskytla nákaza v komerčnom chove s celkovým počtom 380 ošípaných, z toho 35 prasníc. V chove v obci Zemplínske Hradište ide o registrovaný chov ošípaných s celkovým počtom 16 ošípaných, z toho dve prasnice. "Zvieratá v ohniskách nákazy, ako aj kontaktné zidentifikované chovy ošípaných budú depopulované v najbližšom období, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu nákazy," uviedla ŠVPS.
Minulý týždeň v stredu (12. 8.) v chove v Luhyni u jednej prasnice pozorovali zdravotné problémy a prasnica následne náhle uhynula. Privolaní súkromní a úradní veterinárni lekári zhodnotili situáciu a zdravotný stav zvierat na mieste, vykonali odber vzoriek a pitvu uhynutej ošípanej. "Počas víkendu uhynuli ďalšie dve prasnice a viacero zvierat prejavuje príznaky AMO. Všetky uhynuté ošípané boli prevzaté kafilerickým podnikom na neškodné odstránenie," uviedla ŠVPS. V chove v Zemplínskom Hradišti taktiež ochorela prasnica, ktorá následne uhynula. Postup súkromných a úradných veterinárnych lekárov bol zhodný.
Okolo ohnísk AMO sú vytvorené trojkilometrové ochranné pásma a desaťkilometrové pásma dohľadu. ŠVPS SR informovala bezprostredne po potvrdení nákazy Európsku komisiu, členské štáty Európskej únie a podala hlásenie na Medzinárodný úrad pre nákazy (OIE).

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down