29.09.2020 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Deň poľa kukurice v Seliciach sa vydaril I.

Prvé podujatie tohto typu v roku, kedy pandémia nového koronavírusu ovplyvnila celosvetové dianie potešilo fanúšikov poľnohospodárskej techniky, ktorí si prišli na svoje 17. septembra v Seliciach. Dňa poľa kukurice sa zúčastnilo osemnásť popredných firiem zaoberajúcich sa predajom poľnohospodárskej techniky, ktoré postupne predviedli počas praktických ukážok takmer štyri desiatky strojov/agregácií, využiteľných pri zbere kukurice, následnej príprave pôdy, či chemickej ochrane.

Otvorenie podujatia prebehlo za účasti prezidenta združenia Agrion,Petra Matejoviča, riaditeľa podniku Agro-Divízia Selice, Jozefa Mészárosa, predsedu Zväzu pestovateľov a spracovateľov kukurice Ladislava Moravčíka, riaditeľa vydavateľstva Profi Press, ktoré vydáva týždenník Roľnícke noviny, Martina Sedláčka, predsedu SPPK Emila Macha, Heleny Glváčovej z MPRV SR, Romana Paštéku z firmy Unicredit Leasing, Tomáša Revaya, riaditeľa PB finančné služby a prodekana Technickej fakulty SPU  Nitre, Jozefa Žarnovského. Po krátkom uvítaní prišlo na rad tradičné predvádzanie strojov. Tento rok sme mohli vidieť v akcii len dva kombajny, ktoré so sebou priniesli spoločnosti Hriadeľ a KomAgrartechnik, a síce modely Fendt 6335 C PL a Rostselmash RSM 161, no aj táto dvojica stačila bohate k tomu, aby selickú kukuricu pokosili behom niekoľkých minút.

Kombajn Fendt 6335 C PL, ktorý ukázala v Seliciach spoločnosť Hriadeľ je vybavený motorom AGCO Power s objemom 8,4 l a výkonom 265 kW (360 k). Stroj si poradil s kosením kukurice v Seliciach veľmi dobre, a to aj vďaka 6,8-metrovej žacej lište Fendt PowerFlow s aktívnymi pásmi, ktoré priháňajú pokosenú hmotu smerom k závitovke. Systém Paralevel, ktorým je kombajn vybavený sa stará o kompenzáciu svahových nerovností až do 20°. Obilný kombajn je vybavený zásobníkom s objemom 8 600 l a rýchlosť jeho vyprázdňovania sa pohybuje na úrovni 105 l.s–1. Na kombajne nás však najviac zaujal systém výmlatu MCS Plus (Multi Crop Separator). Ide o trojbubnový mlátiaci systém s rozmermi hlavného mlátiaceho bubna 600 x 1 600 mm a rozsahom otáčok 430 – 1 210 1.min–1. Nakoniec celková plocha sít dosahuje hodnotu 5,58 m2. V tomto kombajne je umiestnených 6 kusov klávesových vytriasadiel s dĺžkou 4 256 mm a štyri strmé stupne s celkovou separačnou plochou až 9,06 m. Centrom ovládania stroja je 10,4“ LED Vario Terminal.

Firma KomAgrartechnik si pripravila pre návštevníkov ukážku obilného kombajnu Rostselmash RSM 161, ktorého srdcom je unikátny mláťací systém TETRA Processor. Ruský kombajn disponuje mláťacím bubnom s priemerom až 800 mm, ktorý sa stará o dokonalý výmlat zberanej plodinyy. Spomínaný TETRA Processor, na ktorý je firma právom hrdá sa skladá z vkladacieho, mláťacieho a odhadzovacieho bubna spojených so separačným bubnom. Ideálny tok materiálu, ako aj správne nastavenie mláťacej medzery pod bubnami zabezpečuje 6-bodové zavesenie mlátiaceho koša. Mláťacia medzera sa nastavuje priamo z miesta obsluhy v kabíne kombajnu. Takto je možné dosiahnuť zmenu vzdialenosti medzi mlátiacim košom a mláťacím bubnom, ako aj separačným košom a separačným bubnom, a to dokopy až v 12 bodoch zavesenia. Kombajn disponuje celkovou plochou výmlatu 3,33 m2.

Predvedené mulčovače

Po kosení sa k slovu dostalo mulčovanie. Spoločnosť UniAgro priniesla tento rok do Selíc modely kanadských mulčovačov Schulte FX-315 a FX-520 v agregácii s traktormi Kubota 7173. Väčší z tejto dvojice disponuje pracovným záberom 6,1 m (prepravná šírka 2,6 m) a je agregovateľný s traktorom s minimálnym výkonom 100 k. Pracovnými orgánmi oboch mulčovačov sú dvojité kované nože s protiostrím. Kvalitné spracovanie porastu zabezpečuje veľký priestor telesa mulčovača, v ktorom dochádza k drveniu rastlinných zvyškov. Protiostria sa starajú o štiepenie hmoty na ideálnu veľkosť, čo prispieva k jej následnému rozkladu. Oba mulčovače sú vhodné na široké využitie pri mulčovaní rastlinných zvyškov po rôznych plodinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down