Aj Potravinárska komora Slovenska (PKS) vyzýva premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby sa začal osobne zaujímať o agropotravinárske odvetvie a zasadil sa za prijatie okamžitých riešení na systémovú pomoc potravinárskemu odvetviu. Informovala o tom Monika Mičúchová z PKS.
BRATISLAVA. Predsedu vlády SR v pondelok (28. 9.) listom a v utorok na brífingu vyzvala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK), aby urýchlene riešil nepriaznivú situáciu v agrosektore.
Situácia v agropotravinárskom sektore sa podľa PKS dostáva na kritickú hranicu. Napriek dlhodobej snahe o získanie výraznej pomoci pre výrobu potravín na Slovensku sa potravinári podľa vlastných slov bezmocne prizerajú, ako ostatné krajiny masívne podporujú odvetvie aj v dôsledku výrazných dosahov pandémie COVID-19, zatiaľ čo na Slovensku sú potravinári mimo záujmu verejnej moci. Naopak, ako tvrdia, namiesto pomoci sa prijímajú zákony a opatrenia, ktoré výrazne znižujú konkurencieschopnosť odvetvia.
"Potravinárstvo je dlhodobo mimo záujmu štátnej moci, čo sa v súčasnej dobe prejavuje v historicky najvyššom a neustále sa zvyšujúcom negatívnom salde zahraničného obchodu s potravinami a dlhodobo nízkom podiele slovenských potravín na pultoch v obchodoch. Sme veľmi rozčarovaní zo skutočnosti, že napriek jasným cieľom a smerovaniam nastoleným v programovom vyhlásení vlády SR ani šesť mesiacov po voľbách nie sú schválené konkrétne systémové opatrenia na zlepšenie situácie v odvetví potravinárstva," uviedol Daniel Poturnay, prezident PKS.
Slovenská republika je podľa PKS na hranici potravinovej bezpečnosti, preto potrebuje prijať konkrétne a razantné kroky na zabezpečenie dostatku kvalitných a cenovo dostupných potravín spotrebiteľom, a to aj v prípade, že príde k vážnemu narušeniu jednotného európskeho trhu v prípade rôznych kríz, či už je to pandémia spôsobená novým koronavírusom, alebo africký mor ošípaných, či rôzne potravinové škandály. Nejde pritom podľa PKS len o finančnú podporu, ktorá by mala plynúť primárne zo štátneho rozpočtu SR, ale aj z Fondu obnovy či Programu rozvoja vidieka, na podporu výroby potravín je potrebné prijať aj ďalšie systémové opatrenia.
Podľa potravinárov treba prihliadať aj na konkurencieschopnosť odvetvia voči zahraničiu vytváraním priaznivých podmienok na podnikanie. Na Slovensku však v súčasnosti čelia potravinári pravému opaku. Zvýšenie minimálnej mzdy, novela zákona o odpadoch či zavedenie potravinového semaforu na obaloch výrobkov patria medzi tie opatrenia, ktoré slovenských potravinárov, ako uvádzajú, nielenže nepribližujú na úroveň ostatných európskych štátov, ale posúvajú na hranicu, keď hrozí kolaps celého odvetvia.
PKS preto vyzýva premiéra, aby sa začal osobne zaujímať o agropotravinárske odvetvie a zasadil sa za prijatie okamžitých riešení na systémovú pomoc potravinárskemu odvetviu.
/tasr/