31.03.2021 | 06:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PKS víta plánované investície do spracovania potravín

Potravinárska komora Slovenska (PKS) víta plánované investície do spracovania potravín, ktoré na svojej pondelňajšej (29. 3.) tlačovej konferencii avizovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

BRATISLAVA. Uviedla to Jana Venhartová, riaditeľka PKS. Pripomenula, že PKS dlhodobo upozorňuje na výrazné podfinancovanie potravinárskeho odvetvia, čo sa odráža na nízkom zastúpení slovenských výrobkov na pultoch obchodov a vysokom negatívnom salde zahraničného obchodu s potravinami.
Posledná významná investičná podpora z Programu rozvoja vidieka bola podľa Venhartovej vypísaná ešte v roku 2015, pričom v dôsledku slabej finančnej podpory sa technologický dlh potravinárskeho priemyslu vyšplhal až na 1 miliardu eur.
PKS preto podľa nej oceňuje, že MPRV po ročných intenzívnych diskusiách uznalo, že na posilnenie spracovania potravín je potrebné alokovať významné finančné prostriedky.
Zdôraznila, že PKS očakáva objektívne stanovenie kritérií aj vyhodnocovanie žiadostí, zároveň je pripravená s MPRV odborne prediskutovať kritériá nastavenia výzvy a priority na poskytnutie finančných prostriedkov.
Venhartová dodala, že zároveň nie je potrebné zabúdať na dostatočnú finančnú podporu potravinárskeho priemyslu aj v novom Strategickom pláne SR k budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politike (CAP) EÚ, ako aj dostatočnej finančnej podpore zo štátneho rozpočtu formou notifikovanej štátnej pomoci.

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down