23.04.2021 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Valtra oslávila sedemdesiate výročie predstavením nových modelov radov T a N

Fínska Valtra oslavuje tento rok sedemdesiate výročie svojho vzniku, čo patrične oslávila prostredníctvom online podujatia na začiatku minulého týždňa, spojeného s predstavením novej, piatej generácie svojich traktorov. Rad A piatej generácie sme si v našom týždenníku už predstavili a tak nadišiel čas na nové modely radov T a N.

Na začiatku podujatia mali novinári spolu so zástupcami Valtra možnosť obzrieť sa za úspešnou, sedemdesiatročnou históriou značky. Prvý traktor, ktorý spoločnosť Valtra vyrobila, bol traktor Valmet 33D a spoločnosť nezabudla pripomenúť, že množstvo týchto traktorov je pojazdných dodnes vďaka vysokej spoľahlivosti a vývoji za pomoci farmárov. O dekádu neskôr bol otvorený nový výrobný závod v Brazílii, kvďaka ktorému sa výroba traktorov značne rozšírila. V sedemdesiatych rokoch vytvorila spoločnosť traktor 502, ktorý zaujal v tom čase ergonómiou a najlepšie odhlučnenou kabínou, no nasledoval ďalší míľnik, traktor Volvo BM Valmet 05, ktorý prišiel na trh v roku 1982. Volvo BM Valmet 05 bol jedným z najúspešnejších traktorov a presadil sa na svetovom trhu viac, ako ktorýkoľvek jeho predchodca. Ďalším úspechom značky bol legendárny traktor Valmet 8750 so Sigma Power, ktorý získal v roku 1997 zlatú medailu na veľtrhu Agritechnica. Z míľnikov histórie značky má najbližšie k súčasnosti prvé predstavenie modelu N v roku 2005, ktorý bol v tej dobe vybavený najvýkonnejším štvorvalcovým motorom. No a na záver, poslednými míľnikmi boli podľa spoločnosti predstavenie štvrtej generácie výkonných a precíznych traktorov radu T, zavedenie SmartTouch, či spustenie štúdia Valtra Unlimited.

Spoločnosť sa zameriava na vývoj traktorov, ktoré sú charakteristické svojou efektívnosťou, spoľahlivosťou a jednoducho použiteľnou technológiou. Valtra a jej stroje sú momentálne vo svojej piatej generácii. Valtra pokračuje v budovaní siete predajcov, servisu a investícií do svojich výrobných závodov, zatiaľ čo množstvo pripojených traktorov neustále stúpa. V roku 2020 prišlo k výraznému nárastu o 143 %. Pred piatimi rokmi spoločnosť predávala 3 % svojich traktorov s telematikou zatiaľ čo dnes je to už takmer 50 %.

Online predstavenie nových modelov prebiehalo na najsevernejšie položenom letisku v Európskej únii. So slovami „lietadlo Finnair pristáva za dve hodiny“ sa zástupcovia spoločnosti Valtra pustili do úlohy, ktorá stála pred nimi: vyčistiť zasneženú pristávaciu dráhu. Podarilo sa to aj vďaka modelom Valtra piatej generácie.

Piata generácia

Najnovšia generácia „Téčiek“ bude zahŕňať sedem modelov (T145-T255). Traktory radu T sa začnú vyrábať na jar tohto roku a budú k dispozícii vo štyroch rôznych verziách: dve s mechanickou hydraulikou, nesúce označenie HiTech a Active, a dve s lakťovou opierkou SmartTouch nazvané Versu a Direct. Direct je modelom s CVT prevodokou vyrábanou spoločnosťou Valtra, zatiaľ čo Versu disponuje Powershiftovou prevodovkou z modelov HiTech a Active, no s funkciami CVT prevodovky.

Nový model T255 je najvýkonnejším traktorom piatej generácie Valtra. Výrobca ho vybavil 7,4 litrovým motorom AGCO Power s menovitým výkonom 235 koní, no s navýšením výkonu až na 271 konských síl. V modeloch T1445 a T155 nájdeme trochu iné, menšie motory AGCO Power s objemom 6,6 l. Už na prvý pohľad sa nám nové traktory Valtra páčia, a to aj vďaka prepracovanej prednej maske a štýlovým novým stretávacím LED svetlometom. Po stránke obratnosti tento kolos prekvapí polomerom otáčania 5,25 m.

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down