Choroby pohybového aparátu patria po poruchách reprodukčného aparátu a mliečnej žľazy k najvážnejším ochoreniam hovädzieho dobytka.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points - Systém analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov) je globálne najrozšírenejším systémom zameraným na zaistenie bezpečnosti potravín. Bol vyvinutý v 60. rokoch minulého storočia v USA pre Národnú leteckú a vesmírnu agentúru (NASA), ktorá potrebovala zabezpečiť ochranu všetkých potravinových a výživových produktov pred mechanickými, toxickými, chemickými alebo fyzikálnymi kontamináciami. Následne bol prijatý aj v Európe a v súčasnosti vychádza z Codex Alimentarius.
Krívanie na farmách dojníc predstavuje jeden z hlavných problémov, ktoré vyvolávajú:
- Zníženie mliekovej produkcie a kvality mlieka.
- Zvýšené používanie antiinfekčných liekov, s vysokým rizikom kontaminácie mlieka.
- Zvýšenie problémov plodnosti a problémy s mastitídami.
- Viac nahrádzaných zvierat, priamo alebo nepriamo v dôsledku predčasného brakovania, preto stúpajú ekonomické straty.
- Viac welfare problémov a nárast obáv z médií a konzumentov.
Mali by sme:
- Identifikovať komplex faktorov, ktoré by mohli vyvolávať krívanie, urobiť nápravy a eliminovať tieto faktory.
- Zhodnotiť negatívne ekonomické dopady na produkciu a zvýšené brakovanie.
- Vykonávať dôsledné multifaktoriálne hodnotenie (bodovanie od 1 do 5), pri rešpektovaní HACCP konceptu a princípov.
Manažment rizika kvality
- Potrebné je začať s implementáciou SWOT (silné a slabé stránky, šance a riziká) zhodnotenia.
- Implementácia HACCP konceptu (12 bodov) bude potom rýchlejšia a jednoduchšia na vykonanie krokov v systémovom a štruktúrovanom postupe.
Viac sa dočítate v článku prof. Gabriela Kováča v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 28.