01.10.2021 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Špecifiká zberu slnečnice ročnej

Olejnaté plodiny majú v našom poľnohospodárstve trvale významné postavenie. Záujem o repkové a slnečnicové semená je nielen zo strany tukového priemyslu, ale aj z technických odvetví. Rastlinné oleje sú potrebné pri výrobe kozmetiky, vo farmácii, pri spracovaní náterových a impregnačné hmôt, čistiacich prostriedkov. Svoje uplatnenie majú aj v textilnom a strojárskom priemysle. Pre prvovýrobcov znamená, že pestovanie olejnín (najmä repky a slnečnice) je stále ekonomicky zaujímavým odvetvím rastlinnej výroby.

Význam pestovania slnečnice ročnej je predovšetkým v získavaní vysoko kvalitného, hodnotného oleja, využívaného ako stolový, alebo aj technický olej. Hlavným produktom pri pestovaní slnečnice sú nažky, ktoré sú zdrojom pre výrobu oleja vyznačujúceho sa výbornými dietetickými vlastnosťami. Úžitok z pestovania slnečnice však môže byť širší. Slnečnica sa môže pestovať aj ako kŕmna plodina, alebo aj ako plodina na zelené hnojenie. Opodstatnenie pestovania slnečnice zvyšuje aj vhodnosť jej použitia ako náhradnej plodiny v prípade plošných vyorávok vymrznutých ozimín, hlavne ozimnej repky olejky.

Dozrievanie, príprava na zber

Jednotlivé hybridy slnečnice dozrievajú prirodzenou cestou, v závislosti od svojej skorosti a termínu sejby v priebehu septembra až októbra. To je zároveň aj agrotechnický termín pre zber a výmlat slnečnice, ktorý sa v našich podmienkach vykonáva upravenými obilnými kombajnmi. Listy slnečnice by mali byť v tomto čase už odumreté, spodná strana úborov by mala byť zafarbená do hneda. Vlhkosť nažiek by sa mala byť medzi 17 – 19 percent. V „mokrých“ rokoch, je spravidla nevyhnutnou prípravnou fázou pre úspešný zber slnečnice desikácia porastu, ktorá predchádza vlastnému zberu. V závislosti od poveternostných podmienok sa v jednotlivých rokoch bez desikácie zberá len asi 20 percent porastov. Ukazuje sa, že je ekonomicky opodstatnené poistiť si kvalitu aj kvantitu úrody rovnomerným a rýchlym ukončením vegetácie porastu. Ak slnečnica zostáva na poli po dozretí dlhšie, úroda sa znižuje každým dňom. Dôvodom môžu byť hubové choroby, vtáky aj zver. Zároveň sa znižuje sa aj kvalita produkcie a tým aj jej cena.

Bez zbytočných strát

Zber slnečnice ročnej bez desikácie má opodstatnenie iba na bezproblémových plochách pri ideálnom priebehu počasia v dobe dozrievania. Pri voľbe desikantu je nutné brať ohľad na rýchlosť účinku, zdravotný stav porastu a prípadne na zaburinenie pozemku. Desikácia sa v súčasnosti vykonáva vhodnou pozemnou aplikačnou technikou. Straty spôsobené pojazdom postrekovačov sú tolerovateľné a vynahradia spôsobené škody, ktoré by vznikli pri zbere desikantom nepripraveného porastu. Desikácia sa vykonáva vtedy, keď je porast takmer zrelý (asi 80 percent nažiek je zrelých a ich vlhkosť dosahuje 20 – 30 percent). Správny termín desikácie je potrebné dodržať, nakoľko tvorba oleja je najviac ovplyvnená až v záverečnej fáze vývoja nažky.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down