15.10.2021 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pestovanie medziplodín v trhovo zameraných osevných postupoch

Výber pestovaných plodín je v súčasnosti orientovaný predovšetkým na tie druhy, ktoré sú v podstate každým rokom dobre predajné za relatívne stabilné ceny. Spektrum plodín, ktoré vyhovujú trhovej orientácii rastlinnej výroby zahŕňa predovšetkým hustosiate obilniny, kukuricu na zrno a olejniny. Ich pestovanie podporujú ešte aj určité agrotechnické prednosti, ako je dobre zvládnutá pestovateľská technológia s vysokým stupňom mechanizácie, dobrá skladovateľnosť a distribúcia získanej produkcie. Cieľom ekonomicky orientovaných osevných postupov je získanie čo najvyšších finančných efektov z rastlinnej výroby i za cenu striedania malého počtu plodín.

V ekonomicky orientovanom osevnom postupe sa zo zlepšujúcich predplodín nevyskytujú v podstate žiadne s výrazne pozitívnymi vplyvmi na úrodnosť pôdy. Keď podnik hospodári bez živočíšnej výroby tak v osevnom postupe absentujú krmoviny. Ak z praktického hľadiska neuvažujeme o nákupe organických hnojív z externých zdrojov, je jedine pestovanie medziplodín nutnou podmienkou udržiavania, resp. zvyšovania úrodnosti pôdy.

Zúžené osevné postupy

Jednostranne zamerané osevné postupy s vysokým podielom hustosiatych obilnín, repky a kukurice na zrno, majú výrazný vplyv na zhoršený štruktúrny stav pôdy a zvyšujúci sa tlak burín, chorôb a škodcov. Tento stav ďalej zhoršujú najmä teplotne, alebo vlhkostne netypické pestovateľské ročníky. Pri nedodržaní minimálnych odstupov po sebe nasledujúcich tých istých alebo príbuzných druhov plodín, je problémom vysoký výskyt, selekcia a rast rezistencie burín.

V trhovo orientovaných osevných postupoch musíme pravidelne riešiť aj otázky nedostatočnej bilancie organickej hmoty, nízkej aktivity mikroorganizmov, slabú úroveň protieróznych účinkov pestovaných plodín, nízku biologickú fixáciu dusíka. Uvedené problémy môže zmierniť pestovanie medziplodín.

Dôležitosť medziplodín

Zastúpenie medziplodín v osevnom postupe závisí od pôdnoklimatických podmienok lokality a ekonomicko-organizačných možností poľnohospodárskeho podniku. Z prírodných podmienok sú rozhodujúcimi teplotné pomery (dostatočná dĺžka vegetačného obdobia) a vlahové zabezpečenie (celkové množstvo zrážok, či možnosť použitia závlahy v kritickom období).

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down