18.10.2021 | 04:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

„Žijeme v nádeji, že sa konečne odrazíme od dna“

„Ovocinárstvo nebude problémom u nás vtedy, keď využijeme našu úroveň poznania, ktorú si musíme neustále zvyšovať a ak dokážeme eliminovať negatívne faktory. Vtedy budeme mať šancu nadýchnuť sa. Ovocinárstvo na Slovensku si dlhodobo drží moderný trend pestovania, ktorý je vo vyspelých krajinách EÚ. Na Slovensku evidujeme takmer 6 500 hektárov sadov a z toho iba 3 500 hektárov má aspoň priemernú technickú vybavenosť. Stále máme vysokú výmeru neprodukčných sadov, ktoré nemajú takmer žiadnu produkciu.“

Povedal v úvode Ing. Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie Slovenskej republiky s ktorým sme sa pozhovárali o aktuálnej situácii v slovenskom ovocinárstve, o očakávaniach a výzvach do budúcnosti.

Aký významný posun ste v ovocinárstve zaznamenali v tomto roku?

Vypracovali sme Koncepciu rozvoja ovocinárskej výroby na Slovensku do roku 2027 s výhľadom do roku 2035. Jej vypracovaniu predchádzalo zhodnotenie súčasnej situácie v ovocinárstve, no museli sme ísť aj do minulosti. S produkciou ovocia na Slovensku sa stále držíme na úrovni okolo 50 tisíc ton ročne, pričom spotreba je okolo 120 až 150 tisíc ton ročne. V tomto roku odhadujeme len v produkcii jabĺk okolo 30 až 35 tisíc ton. S čím nemôžeme byť vôbec spokojní je významný pokles výmery ovocných sadov, každý rok o 200 až 300 hektárov. V navrhovanej koncepcii sme vypracovali zámer, že pokiaľ by sme každý rok vrátane tohto vysadili okolo 300 hektárov sadov z toho 250 hektárov jabloňových, mohli by sme sa v roku 2027 dopracovať k vyššej miere sebestačnosti. V súčasnosti máme 3 500 hektárov produkčných sadov, ku ktorým by po realizácii uvedeného plánu výsadby pribudlo do roku 2027 minimálne 1 500 hektárov nových rodiacich sadov. Celkovou produkciou by sme sa mohli dostať na spomenutých 120 až 150 tisíc ton ovocia, čo by bola úroda, ktorú požadujeme. V tejto súvislosti chcem poukázať na pasívne saldo dovozu na ovocí, ktoré je veľmi vysoké, vďaka čomu by sa mohlo začať meniť.

Podmienky prostredia rozhodujú o pestovaní konkrétnych druhov ovocia. Ako ich hodnotíte?

Podmienky na Slovensku pre pestovanie ovocia máme stále veľmi dobré. Zmena klímy znamená v niečom zhoršenie - častejší výskyt krupobitia, víchríc, prívalových dažďov, ale aj výskyt období dlhšie trvajúceho sucha. Na druhej strane je tu predpoklad, že budeme môcť pestovať ovocie typické skôr pre juh Európy. Faktom ale je, že sa sem rozširujú noví škodcovia, ale pri rozumnej komunikácii s prírodou, čím myslím poznanie bionómie škodcov, patogénov chorôb, sa dokážeme účinne brániť. Nie však za každú cenu razantným potlačením škodcov, ale znižovaním ich prahu škodlivosti a to rozumným uplatňovaním systému integrovanej ochrany rastlín, ktorý je v boji proti škodcom najúčinnejší. Môžem povedať, že mnohí pestovatelia sú vysoko ekologicky zmýšľajúci, len niekedy nás život, ekonomika, spotreba a samotní konzumenti tlačia do produkcie ovocia, ktoré je vzhľadovo absolútne bezchybné. Ako náhle má len akékoľvek malé poškodenie, už ho neberú a cena takéhoto ovocia ide prudko dole.

Ovocinárska výroba je celoročne mimoriadne náročná na ľudskú prácu. Zmenila sa situácia v zamestnávaní ľudí, nielen domácich - zo Slovenska, ale aj z tretích krajín?

Keď hovoríme o domácej produkcii ovocia, musíme si byť vedomí jedného vážneho problému - takmer 20 až 30 percent z nej nedokážeme pozberať.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down