20.12.2021 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PPA podala na Generálnu a Európsku prokuratúru v tomto roku 36 podnetov

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) prijala protikorupčné opatrenia, ktoré zabezpečujú transparentný proces spracovávania žiadostí, krížové kontroly a overovanie údajov.

BRATISLAVA. V tomto roku podala PPA pre podozrenia z podvodu na Generálnu prokuratúru SR a Európsku prokuratúru spolu 36 podnetov, pričom ide celkovo o 59 právnických alebo fyzických osôb, uviedla v pondelok agentúra.
      Z vlastných zistení PPA odstúpila 22 podnetov a ďalších 14 bolo z podnetov fyzických a právnických osôb. Okrem vlastnej iniciatívy bola agentúra požiadaná vyšetrovateľmi o súčinnosť v 237 prípadoch a v 414 prípadoch bola požiadaná o zabezpečenie podkladov a informácií. "Transparentnosť, nulová tolerancia, niekoľkostupňová kontrola a, samozrejme, aj digitalizácia a elektronizácia, sú cesta k dôveryhodnej inštitúcii a plnohodnotnému partnerstvu pre poľnohospodárov, potravinárov a lesníkov," uviedol generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss. Vnútorné kontrolné mechanizmy sú podľa neho nastavené precízne a zohľadňujú všetky odporúčania externých auditov.
      PPA má podľa riaditeľa zadefinované rizikové scenáre, schémy a indikátory podvodného správania a rozširuje platformu už zavedenej elektronizácie procesov. To má zabezpečiť efektívne a objektívne posudzovanie podmienok a kritérií prijatej dokumentácie pri žiadostiach. "Elektronizácia verejného obstarávania, elektronické podávanie žiadostí, automatizácia vyhodnocovania žiadostí rovnako prispejú k väčšej transparentnosti procesu spracovania žiadostí o nenávratný finančný príspevok a žiadostí o platbu," dodal Kiss.

Na boj proti korupcii má PPA zriadené e-mailové adresy korupcia@apa.sk a protispolocenska.cinnost@apa.sk, na ktorých môže verejnosť nahlasovať korupciu alebo protispoločenské správanie.

/tasr/

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down