11.01.2022 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

„Kukurica v praxi“

Pod týmto názvom sa v decembri 2021 uskutočnil tradičný on-line seminár spoločnosti KWS Semena, obsahom zameraný na aktuálne odborné informácie a novinky z portfólia spoločnosti KWS - pripravované pre nadchádzajúcu sezónu. Taktiež na výživu a hnojenie rastlín v podmienkach rastúcich cien priemyselných hnojív a ich dostupnosti pre prax.

Účastníkov odborného seminára privítal Ing. Ivan Dzubák, konateľ spoločnosti KWS Semena, ktorý zároveň viedol diskusiu k nastoleným témam.

Šľachtenie zamerané na výkon a kvalitu

Ing. Matúš Javor, zástupca spoločnosti KWS, v úvode zhodnotil podmienky sezóny 2021, v ktorej sa na porastoch poľných plodín opäť rozhodujúco podpísal priebeh počasia. Porasty jarín poznačilo výrazné sucho v marci a apríli, našťastie máj bol zrážkovo nadpriemerný, čo porastom pomohlo v ďalšom raste a vývine. „Napriek tomu, že aj jún, júl a august boli zrážkovo podpriemerné, môžeme konštatovať, že boli dosiahnuté dobré úrody,“ uviedol M. Javor. Čo sa týka teplôt - začiatok roku 2021 bol veľmi chladný, apríl a máj boli teplotne podpriemerné, naopak jún a júl boli najteplejšie mesiace v histórii meraní.

Jednou z možností, ako sa vysporiadať s rastúcou teplotou a nedostatkom zrážok v prostredí, je cielene zamerané šľachtenie, ktorému je v spoločnosti KWS dlhodobo venovaná mimoriadna pozornosť a ktoré vyústilo do 17 šľachtiteľských programov zameraných na kukuricu z hľadiska typu zrna, využitia a podmienok prostredia (prímorské a kontinentálne). M. Javor zdôraznil, že všetky hybridy kukurice v portfóliu KWS sú výlučne z vlastného šľachtenia a pestovatelia tak majú k dispozícii tie najlepšie materiály z hľadiska výkonu ako aj kvality. Hybridy kukurice určené na výrobu siláže sú každoročne podrobované náročnému testovaniu ako na Slovensku tak v nadnárodných pokusoch s cieľom potvrdiť ich vysokú úroveň v konkrétnych pôdno-klimatických podmienkach. Kľúčovým je energetický produkčný mliekový potenciál, ktorý kombinuje čiastkové ukazovatele ako je obsah škrobu a cukrov, NDV, ADV, stráviteľnosť NDV do jedného čísla, na základe ktorého je možné porovnávať jednotlivé hybridy. Pridanou hodnotou v rámci agroservisu pestovateľom je okrem iného stanovovanie obsahu mykotoxínov.

Jedinečný systém podpory

Základom ošetrenia osiva s cieľom podporiť porasty kukurice už od začiatku ostáva morenie fungicídom. Aj v tejto oblasti prináša spoločnosť KWS nový, jedinečný systém morenia pod názvom INITIO, ktorý ako uviedol M. Javor zaisťuje silný a optimalizovaný vývoj mladých rastlín a ochranu pred patogénmi. Obsahuje fungicíd, zinok, mangán, humínové kyseliny a fosfor mobilizujúcu aeróbnu baktériu (Bacillus megaterium). INITIO INSECT+ navyše obsahuje insekticídnu zložku s účinnosťou proti širokému spektru škodcov vrátane drôtovcov, ktoré v uplynulej pestovateľskej sezóne poškodzovali kukuricu.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down