29.04.2022 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky na zber krmovín z Rakúska

Vysokovýkonné samozberacie vozy JUMBO 8000 od spoločnosti Pöttinger s novým systémom krátkeho rezu dokážu nasekať krmoviny takmer o 30 percent kratšie. To znamená vyššiu kvalitu krmovín bez kompromisov vo zberovom výkone. Viacúčelový voz s momentom 3 500 Nm teraz poskytuje vyššiu výkonnosť ako samohybná rezačka. Inovovaný voz má byť k dispozícii taktiež od 1. augusta 2022.

So súčasným stavom techniky sú pri samozberacích vozoch možné teoretické dĺžky rezanky minimálne 34 mm. Vďaka novej koncepcii pohonu, rotoru a rezacej jednotke so 65 nožmi a teoretickou dĺžkou rezu 25 mm dokáže JUMBO 8000 vytvárať takmer o 30 percent kratšiu rezanku, ako doteraz. Je potrebné však rátať s potrebou o 15 percent viac energie.

Nože sú individuálne chránené a môžu sa jednoducho vyhýbať dosahu cudzích predmetov. Automatický systém nakladania teraz obsahuje prídavný voliteľný snímača. To znamená, že na optimalizáciu procesu nakladania sa teraz používajú až štyri snímače (krútiaci moment na rotore, hydraulické tlaky, zaťaženie materiálom atď.). Nový systém senzorov deteguje predbežné zhutnenie krmovín priamo nad rotorom a aktivuje podlahu zberača skôr, než dôjde k akémukoľvek mechanickému poškodeniu. Výsledkom je, že JUMBO 8000 dokáže vždy optimálne využiť priestor vo vnútri komory, bez ohľadu na druh zberanej plodiny.

Krátka dĺžka rezanky pre väčší výnos

Pri zbere trávnej biomasy chce každý agronóm získať čo najvyššiu kvalitu krmovín, aby zvýšil svoj zisk. Jedným z hlavných faktorov ovplyvňujúcich kvalitu krmovín je teoretická dĺžka rezanky. To je výhoda samozberacieho voza s krátkou dĺžkou rezanky. Krátko nasekané krmoviny je možné lepšie zhutniť, čo vedie k rýchlejšiemu poklesu hodnoty pH. Tým sa znižuje riziko zlyhania procesu fermentácie a má pozitívny vplyv na stabilitu siláže. Na druhej strane má pozitívny vplyv na zdravie a úžitkovosť hospodárskych zvierat. Nové JUMBO teda zabezpečuje krmoviny s optimálnou dĺžkou rezu, ktorú zvieratá ocenia.

Ďalšou výhodou kratšej rezanky na zvýšenie výnosu je o 10 percent vyššia hustota vkladania v porovnaní s nakladacím vozom s dĺžkou rezanky 34 mm. Vyššie užitočné zaťaženie tiež prispieva k vyššej nákladovej efektívnosti vďaka vyššej hustote. Kratšie nasekaný materiál má pozitívny vplyv aj na zhutnenie vo svorke. Na distribúciu a zhutnenie materiálu je potrebných menej času, strojov a obsluhy.

Napriek relatívne malému rozstupu nožov 25 mm je stále možné použiť systém automatického ostrenia nožov AUTOCUT, čo šetrí pohonné hmoty aj čas. AUTOCUT zaručuje, že nože sú počas prevádzky vždy ostré. Spotreba energie a spotreba paliva sa tak môžu znížiť až o 20 percent.

Pöttinger, svetová jednotka v samozberacích vozoch, opäť ukazuje, ako je možné zozbierať kvalitné krmoviny ešte efektívnejšie - s novým JUMBO 8000 s ešte kratšou dĺžkou rezanky.

Spokojní manažéri fariem z rôznych krajín potvrdzujú, že „táto dĺžka rezanky je ideálna pre zdravie hospodárskych zvierat. Okrem úspory nákladov tento systém zaručuje najlepšiu kvalitu siláže."

Na trh prichádza aj nový zhrňovač

Špecialista na krmovinársku techniku Pöttinger pridáva do svojho rozsiahleho portfólia strojov na zber krmovín ďalšiu novinku: Nové pásové zhrňovače MERGENTO VT 9220 (s pracovným záberom až 9,20 metra pre stredový riadok a 8,70 metra pre bočný riadok) sú určené pre lucernu, ďatelinu a širokú škálu plodín od trvalých trávnych porastov až po slamu. Nový stroj by mal byť k dispozícii od 1. augusta 2022.

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down