09.08.2022 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

XXL obilné kombajny - najväčšie na svete

V jednom zo zahraničných denníkov bol pred nedávnom uverejnený prehľad najväčších svetových výrobcov vybranej skupiny poľnohospodárskych strojov – gigantov z oblasti obilných kombajnov. Čo je prekvapujúce je záver zverejneného prehľadu: titul kráľa obilných kombajnov získala v našich podmienkach zatiaľ neznáma značka.

Žatvu bez nasadenia vysokovýkonných obilných kombajnov si v súčasnosti v podstate ani nevieme predstaviť. Pri zbere zrnín sú obilné kombajny už niekoľko desaťročí kráľmi zberových technológií. Najväčšie a najvýkonnejšie obilné kombajny súčasnosti však nepochádzajú len od popredných výrobcov poľnohospodárskych strojov, ktorých poznáme a nachádzajú uplatnenie aj v našich podmienkach (John Deere, Fendt, New Holland, Case IH, Massey Ferguson a Claas), existujú aj pomerne neznáme značky, ktoré hrajú väčšiu úlohu v iných krajinách alebo na celom svete.

Obilné kombajny sa navzájom porovnávajú na základe rôznych technických a výkonnostných špecifikácií. Údaje, ako je výkon motora, objem nádrže na zrno (zásobníka) a výkonnosť pri výmlate, sú rozhodujúce kritériá, pokiaľ ide o porovnávanie gigantov. Ktoré sú teda tie najväčšie kombajny na svete od jednotlivých výrobcov?

Aké sú najväčšie kombajny na svete?

Hlavným kritériom pri výbere najväčšieho kombajnu na svete bol objem nádrže na obilie (zásobníka) a nie ako by sa dalo očakávať výkon motora. Súvisí to s trendom aktuálneho vývoja a snahou dostať sa s hodnotou tohto ukazovateľa k hranici 20 m³ a viac. Podmienkou je, aby stroj (obilný kombajn) nezväčšoval svoju šírku. V prehľade sú zoradené podľa tohto ukazovateľa najväčšie kombajny na svete. Každý výrobca je zastúpený vybraným modelom. To tiež umožnilo zaradiť do hodnotenia aj menšie modely od iných výrobcov do zoznamu 10 najlepších.

Fínsky kombajn Sampo-Rosenlew - 10. miesto

Najväčšie kombajny od fínskeho výrobcu poľnohospodárskych strojov Sampo-Rosenlew patria do série Comia. Rovnako ako niektoré kombajny Claas, aj Comia 24 pracuje s hybridným systémom mlátenia a kombinuje mlátiaci bubon s dvoma rotormi. 300 koní dodáva 6-valcový motor od AGCO Power. Zaujímavou informáciou je aj to, že Sampo Rosenlew vyrábal kombajny série W pre John Deere od roku 2012 do roku 2019.

Deutz-Fahr C9306 – 9. miesto

Najväčším kombajnom od spoločnosti Deutz-Fahr je model s typovým označením C9306. Deutz-Fahr stavia iba vytriasadlové stroje a nekombinuje kombajny so systémom mlátenia s použitím rotora. 5-dielne vytriasadlo C9306 využíva výkon 381 koní, ktorý poskytuje motor Mercedes-Benz. Nádrž na obilie ponúka objem 10 500 l. Deutz-Fahr C9306 je k dispozícii ako kolesový stroj a na požiadanie aj s vymeniteľnými pásmi.

S použitím dostupných zdrojov spracoval:
doc. Ing. Jozef Ďuďák, CSc.
Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down