Expozícia nabitá novinkami

Spoločnosť OSEVA a.s. SOZ na celoslovenskom stretnutí poľnohospodárov v Dolnej Krupej predstavila kolekciu pestovateľsky preverených odrôd pšenice ozimnej vrátane noviniek, taktiež jačmeňa, tritikale a minoritne pestovaných plodín ako je ľan a facélia. Okrem sortimentu hustosiatych obilnín, má spoločnosť vo svojom portfóliu komplexnú ponuku zrnových a silážnych hybridov kukurice.

CDP 2022

„Sme opäť veľmi radi, že sa môžeme zúčastniť Celoslovenských dní poľa, na ktorých každoročne predstavujeme naše ťažiskové odrody. V prvom rade však chceme odprezentovať naše novinky pre jeseň 2022 a jar 2023, pričom portfólio sme rozšírili o nové zaujímavé druhy, ktoré sme doposiaľ v našej ponuke nemali,“ uviedla Ing. Barbora Hrušková, produktová manažérka spoločnosti OSEVA.

V pšenici ozimnej sa v spoločnosti zamerali na výber nových odrôd áčkovej a elitnej kvality, z ktorých B. Hrušková upozornila na odrody Christoph (E), Atecus a Lisetu (obe potravinárskej kvality A). Sortiment jačmeňov obohatili o novinku s uvedením na jeseň 2022, konkrétne o šesťradovú kŕmnu odrodu SU Ellen.

Z minoritne pestovaných plodín si pestovatelia môžu vybrať ľan – odrodu Libra a z facélie - odrodu Gipha. Ako zdôraznila B. Hrušková do portfólia boli zaradené kvôli greenengovému programu s cieľom zlepšovať kvalitu pôdy, jej obohatenie o dusík, pre zlepšenie biodiverzity prostredia a prínos k udržateľnému rozvoju vidieka. 

Nosným program spoločnosti naďalej ostáva segment kukurice s komplexnou ponukou zrnových a silážnych hybridov. Portfólio v blízkej budúcnosti plánujú rozšíriť o odrody slnečnice a repky olejky ozimnej. 

Ťažisko ponuky

Čo sa týka samotnej expozície spoločnosti OSEVA na CDP v Dolnej Krupej – prehliadke pokusu dominovali odrody pšenice najvyššej elitnej potravinárskej kvality z nemeckého šľachtenia. Z nich ťažisková, stredne skorá odroda Genius takmer sedem rokov patrí medzi najpredávanejšie pšenice na trhu, je nižšieho vzrastu, vhodná do všetkých oblastí, pričom veľmi dobré úrody poskytuje ako v intenzívnych tak v extenzívne nastavených technológiách. Dobré výsledky dosahuje aj v slede po pšenici. Z osinatých pšeníc elitnej kvality je lídrom ponuky odroda Airbus. V pokuse zaujala už spomenutá novinka Christoph – osinatá odroda najvyššej kvality, taktiež odrody Maurizio a Midas. Z áčkového segmentu sa medzi najvýkonnejšie odrody zaradila Attraktion, ktorá každoročne prekonáva priemerné úrody na podnikoch, kde bola pestovaná. Podobne úspešná je aj stredne skorá bezosinatá odroda RGT Rebell či odroda Butterflay. Z ďalších osinatiek sa na slovenských poliach presadili odrody Centurion s veľmi dobrou odolnosťou voči stresovým podmienkam prostredia, najmä suchu a Viriato – vyznačujúca sa veľmi dobrým odnožovaním, nepoliehavosťou a mrazuvzdornosťou. Ako uviedla zástupkyňa spoločnosti – Viriato dobre znáša pestovanie po obilnine, taktiež kukurici na zrno.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down