11.11.2022 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Svetový účet za dovoz potravín vyskočí na rekordných 1,9 bilióna USD

      Rím 11. novembra (TASR) – Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) odhaduje, že náklady na dovoz potravín dosiahnu v roku 2022 rekordných 1,94 bilióna USD (1,95 bilióna eur). To predstavuje nárast o 10 % oproti minulému roku. TASR správu prevzala z AFP.


      Nová prognóza FAO predstavuje "historické maximum". Dôvodom takéhoto vysokého účtu je rast cien potravín pre ruskú vojnu na Ukrajine, ako aj posilňovanie amerického dolára a oslabovanie iných mien.
      Ukrajina a Rusko sú poľnohospodárske veľmoci, na ktorých je závislých viac ako 30 krajín pri dovoze pšenice a slnečnicového oleja. FAO v správe konštatuje, že dôsledky zvyšovania účtov za dovoz potravín budú dramatickejšie pre ekonomicky zraniteľné krajiny.
      "Očakáva sa napríklad, že celkový účet za dovoz potravín pre skupinu krajín s nízkymi príjmami zostane takmer nezmenený, ale v objemovom vyjadrení sa predpokladá pokles dovozu o 10 %, čo poukazuje na čoraz väčší problém s dostupnosťou pre tieto krajiny," uviedla FAO.
      Subsaharská Afrika, ktorá už zápasí s podvýživou, vynaloží na dovoz potravín o 4,8 miliardy USD viac, a to aj napriek poklesu objemov.
      "Toto sú alarmujúce signály z hľadiska potravinovej bezpečnosti," upozornila FAO.
      Rusko a Ukrajina sa podieľali 30 % na svetovom obchode s pšenicou a 78 % na exporte slnečnicového oleja pred inváziou ruskej armády na susednú Ukrajinu. Pretrvávajúci konflikt posunul ceny obilia na bezprecedentnú úroveň.
      Otvorenie bezpečného námorného koridoru umožnilo v uplynulých mesiacoch vyviezť z Ukrajiny viac ako 10 miliónov ton poľnohospodárskych produktov, čo viedlo k opatrnému poklesu cien na trhoch.
      Dobrou správou je, že svetová produkcia pšenice "by mala v sezóne 2022/23 dosiahnuť rekordnú úroveň 784 miliónov ton", uviedla FAO, najmä vďaka úrode v Rusku a Kanade.
      Ale na bilanciu chudobných dovážajúcich krajín majú veľký vplyv aj iné faktory, varuje FAO, napríklad náklady v poľnohospodárstve. Podľa FAO sa očakáva, že účet za dovoz hnojív dosiahne v tomto roku 424 miliárd USD, čo je takmer 50-% nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down