22.11.2022 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Systém See & Spray prichádza do Európy

Na tohtoročnom veľtrhu SIMA predstavila spoločnosť John Deere po prvýkrát systém See & SprayTM na svojich európskych postrekovačoch vyrobených v holandskom Horste. Po predstavení See & Spray Select a Ultimate v USA robí John Deere ďalší dôležitý krok smerom k presnej ochrane plodín.

Systém See & Spray pre Európu je založený na technológii See & Spray Select, ktorá je už nejaký čas zavedená v USA. Na detekciu farebných rozdielov v teréne využíva kamerovú technológiu. Kamery a ďalšie hardvérové ​​komponenty sú integrované priamo do postrekovacích ramien, prípadne môžu byť umiestnené aj na podvozku stroja. Na meter pracovného záberu stroja je namontovaná jedna kamera, ktorá bleskovo zachytáva zelené rastliny. Snímky z týchto kamier spracovávajú procesory, ktoré na základe nich rozhodujú o individuálnom zapnutí potrebnej dýzy tam, kde je to potrebné. Takto John Deere docieľuje takzvané bodové ošetrenie. Detekcia zelene na ornej pôde umožňuje cielenú aplikáciu preemergentných herbicídov. Všetky buriny, ktoré sú viditeľné aj voľným okom, snímajú kamery. V tomto prípade sa jedná o skutočne efektívne vyžitie postrekovej kvapaliny a tým aj financií, ktoré by sa pri plošnej aplikácii zbytočne premrhali.

Systém See & Spray však nie je vhodný len na preemergentné ošetrenie – možno ho použiť aj v širokoriadkových plodinách po ich vzídení. Riadky plodín možno postrekovačom rozoznať, a tak možno zacieliť a ošetriť burinu medzi riadkami. Táto aplikácia je možná vo všetkých fázach a pre všetky širokoriadkové plodiny pred uzavretím porastu, čo umožňuje poľnohospodárom dodatočné ošetrenie See & Spray v rastúcej plodine.

Testované v rôznych podmienkach

See & Spray bol už testovaný na približne 120 000 hektároch po celom svete. Úspešnosť aplikácie je porovnateľná s plošným postrekom, avšak v tomto prípade dochádza k úspore až dvoch tretín chemických prípravkov. Prvé testy v Európe ukázali rovnaké výsledky. Okrem toho by bolo možné systém optimalizovať tak, aby sa See & Spray prispôsobil európskym podmienkam.

Systém See & Spray dokáže zdokumentovať aplikáciu herbicídov pomocou terminálu Gen 4 v kabíne traktora John Deere. Pre plné využitie systému by tak mal vlastník takéhoto postrekovača disponovať aj traktorom John Deere novšej generácie. V tomto kontexte vytvorí terminál mapu pokrytia s informáciami o tom, kde bol herbicíd aplikovaný. Dokumentáciu je možné preniesť cez JDLink do operačného centra John Deere a následne k nej pristupovať z akéhokoľvek zariadenia s pripojením na internet. Okrem iného umožní tento systém identifikovať podoblasti so zvýšeným tlakom buín a optimalizovať tak aj budúce agrotechnické zásahy.

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down