13.01.2023 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novinky v portfóliu KWS pre rok 2023

Na odbornom seminári spoločnosti KWS Semena v Mojmírovciach boli predstavené hybridy kukurice z najnovšieho šľachtenia pod označením Plus4Grain a ClimaControl3 vyznačujúce sa komplexom vlastností, ktoré ich predurčujú do rôznorodých podmienok pestovania, či úrovne nastavenia pestovateľských vstupov. Novinkou je tiež rozšírenie ponuky spoločnosti o hybridy slnečnice pre technológie Clearfield Plus a Express.

Produktový manažér spoločnosti KWS Ing. Matúš Javor v úvode zhodnotil priebeh počasia v roku 2022, napr. v Hurbanove v mesiacoch marec, apríl, máj a jún spadlo o 100 milimetrov zrážok menej v porovnaní s dlhodobým normálom, zároveň priemerná mesačná teplota vzduchu dosiahla plus 2℃ (máj, jún, júl, august). Podľa M. Javora za povšimnutie stoja hodnoty slnečného svitu, ktoré v Hurbanove dosiahli plus 250 hodín v porovnaní s dlhodobými hodnotami, pričom na Slovensku boli lokality až s 350 hodinami slnečného svetla nad dlhodobým normálom. Negatívnym bol aj bilančný výpar, ktorý sa na Slovensku dlhodobo držal na hodnote 500 milimetrov, od roku 2010 vystúpil na súčasných 550 milimetrov ročne. „V kombinácii s nadpriemerne vysokými teplotami počas vegetácie predstavujú nepriaznivé podmienky pre fyziologické procesy rastlín,“ dodal M. Javor.

Základné odporúčania

Čo sa týka kukurice na siláž, ak nie je opelený klas (častý jav v roku 2022), M. Javor odporúča nečakať so silážovaním: „Škrob sa nemá kde vytvoriť a cukor sa bude len predychávať - treba ho preto maximálne využiť.“ Nabáda tiež silážovať zavädnutý porast počas dňa, menšie množstvo vody je v tomto prípade výhodou. Dlhšia rezanka je v tomto prípade lepšia ako kratšia. Vtedy treba silážovať v nízkych vrstvách, kvôli dobrému utlačeniu siláže. Podľa M. Javora je potrebné zvážiť výber konzervantu, aby zbytočne neokyslil siláž (pozor na homofermentatívne preparáty).

Faktom potvrdeným v praxi je, že výber hybridu má významný vplyv na ekonomiku pestovania kukurice. Uvedené potvrdili výsledky pokusov v roku 2022, konkrétne overený hybrid KWS Smaragd (FAO 350), najnovšie - KWS Adonisio (FAO 330) a KWS Hypolito (FAO 350) – ich reakcia na zmenené podmienky (za ktorých boli aj vyšľachtené) sa prejavila hlavne vo vyšších úrodách, čím vykryjú náklady investované do kvalitného osiva. 

Plus4Grain, ClimaControl3

Spoločnosť KWS má aktuálne v ponuke hybridy kukurice zastúpené vo všetkých skorostných skupinách. M. Javor pozornosť upriamil na hybridy z najnovšieho šľachtenia spoločnosti s označením Plus4Grain - selektované pre dosahovanie nadpriemerných úrod v priemerných až lepších podmienkach a poliach, pričom poskytnú vyššiu úrodu v porovnaní s referenčnými hybridmi. Ich prednosťou je veľmi dobré využívanie dostupnej vody a živín. Naproti tomu hybridy s označením ClimaControl3 podržia pestovateľa v ťažších podmienkach. „Tieto hybridy budú dosahovať nadpriemerné úrody v nižších úrodových hladinách a sú tak vhodnejšie pre priemerné až „horšie“ polia a podmienky, kde dosiahnu vyššiu úrodu ako by dosiahli referenčné hybridy,“ uviedol M. Javor.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down