21.03.2023 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zvýšená početnosť hraboša poľného

Kolegovia z Českej republiky a skupina agronómov zo Slovenska hlásia zvýšenú početnosť hraboša poľného.

Signalizačná správa

Metóda zisťovania živých nor

Na odpočet je vhodná metóda zisťovania živých nor. Jednoduchým prechodom uhlopriečne cez parcelu v dĺžke 100 metrov spočítavame všetky živé nory (s vyhladeným okrajom, stopami potravy, trusu) v šírke záberu pozorovateľa 2,5 metra. Takéto prechody vykonáme štyri. Tým získame prehľad o početnosti hraboša na ploche tisíc metrov štvorcových, po vynásobení desiatimi dostaneme početnosť hraboša na hektár.

Pri odpočte na jeseň sa za slabý výskyt považuje počet nor do tisíc na hektár, stredný výskyt 1001 – 2000 nor na hektár a silný výskyt je 2001 a viac živých nor na hektár.

Na báze fosfidu zinočnatého

Povolené sú dva rodenticídy. Obidva sú na báze fosfidu zinočnatého, rozdiel je vo formulácii a v autorizácii škodcov. Rodenticíd vo forme návnady k priamemu použitiu na ničenie hraboša poľného (Microtus arvalis), hraboša močiarneho (Microtus agrestis) a hrdziaka hôrneho (Clethrionomys glareolus), je určený na ochranu poľnohospodárskych plôch, sadov, zeleniny, okrasných rastlín, pasienkov, neobrábanej pôdy, lesných porastov a vinohradov. Jedová návnada proti hlodavcom v podobe obilných zŕnje hotová návnada s rýchlym účinkom, obsahuje účinnú látku fosfid zinočnatý (25 g/kg), rýchlo pôsobiaci jed, ktorý je rozpustný v kyselinách (napr. kyselina žalúdočná). Po požití návnady dochádza pôsobením žalúdočných kyselín v žalúdku hlodavca k uvoľňovaniu fosfínu (hydrid fosforu) z fosfidu zinočnatého. Fosfín je veľmi silný metabolický a nervový jed, usmrcujúci hlodavce v priebehu jednej až troch hodín. Keďže účinná látka sa následne rýchlo rozkladá, nespôsobuje sekundárnu otravu. Prípravok sa nesmie aplikovať voľne na povrch rozhadzovaním alebo rozmetaním! Letecká aplikácia je zakázaná! Maximálna dávka je 2 kg prípravku na hektár ročne. Prípravok aplikujte vkladaním hlboko do nôr. Pri ničení hrabošov a hrdziakov umiestnite do každej nory hlodavcov 2 až 5 zŕn Ratron GV.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down