27.03.2023 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zakladanie porastov kukurice siatej (I.)

Pre dosiahnutie primeraných úrod a dobrej kvality kukurice siatej pestovanej na zrno, siláž či výrobu bioplynu má hlavnú úlohu výber pozemku a kvalitná pestovateľská technológia.

Udržať štruktúru, zlepšiť mikrobiálnu činnosť

Cieľom kvalitnej prípravy pôdy k pestovaniu kukurice siatej je udržať a zlepšiť pôdnu štruktúru a podporiť mikrobiálnu činnosť pôdy. Drobnohrudkovitá štruktúra pôdy má za úlohu zadržať zimnú vlahu a umožniť v priebehu vegetácie dobre prijať dažďovú vodu. Prípadné väčšie hrudky na povrchu napomáhajú prehrievaniu pôdy a čiastočne obmedzujú aj pôdnu eróziu najmä v počiatočných fázach rastu kukurice, keď sú rastlinky ešte malé. Prevzdušnená pôda s primeraným obsahom organickej hmoty zároveň podporuje biologickú činnosť mikroorganizmov a dochádza k uvoľňovaniu živín.

Základná príprava pôdy na jeseň by mala zabezpečiť dobré prekyprenie pôdy do hĺbky. Z tohto hľadiska je vhodné, ak kukurica nasleduje po hlbšie koreniacich plodinách. Koreňový systém je potom schopný preniknúť hlbšie do podorničia a v prípade hydromorfných pôd čerpať vlahu aj z hlbších vrstiev pôdy. To sa stáva v ostatných suchých pestovateľských ročníkoch významným faktorom úspešnejšieho pestovania kukurice siatej.

Výživa je základ

Rozhodujúci význam pri hnojení porastov kukurice siatej, majú okrem dusíka, fosforu a draslíka i ďalšie prvky, ktoré môžu byť aplikované na nadzemné časti rastlín. Počas jarnej predsejbovej prípravy je potrebné venovať pozornosť obsahu dusíka v pôde. Pre dosiahnutie vysokých a kvalitných úrod je dôležitá vyvážená celá výživa porastov.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down