„V roku 2020 bol celkový objem svetového trhu cestovín a rezancov vyčíslený na cca 63 miliárd eur, na čom sa viac než dvomi tretinami podieľajú trhy Ázie a Európy, z ktorej Taliansko, Nemecko a Francúzsko participujú 47 percentami. Najväčším trhom pre cestoviny v EÚ je z hľadiska hodnoty Nemecko a to vo všetkých kategóriách cestovín a rezancov, zároveň je tretím najväčším trhom v spotrebe cestovín na osobu za rok v strednej Európe. Celkovo všetky trhy za posledných 15 rokov rastú, o cestoviny je dlhodobo stabilne vysoký záujem.“
Uviedol Pavel Hrdina, prezident Zväzu výrobcov cestovín v EÚ, združujúceho osem štátov - Taliansko, Španielsko, Portugalsko, Belgicko, Českú republiku, Francúzsko, Nemecko a Grécko, počas odbornej konferencie v Trnave, zameranej na problematiku výroby a spracovania tvrdej pšenice. Zároveň sa predstavil ako zástupca Europasty - jednej z troch najväčších výrobných spoločností na cestoviny v strednej Európe, ktorej portfólio tvoria kľúčové značky Adriana, Zátkove vaječné cestoviny, Rosické cestoviny a Ideál.
Čo sa týka spotreby cestovín v strednej Európe - najvyššiu vykazujú v Maďarsku - 8,6 kg na osobu za rok a v Českej republike - 8 kg na osobu za rok. Na Slovensku je ročná spotreba na úrovni 5,2 kg na osobu. Naproti tomu v Taliansku je to takmer 23 kg na osobu za rok, čo je aj najviac v EÚ. Ako uviedol P. Hrdina - Slovensko je v cestovinách čistý importér, cestoviny dováža takmer výlučne z Českej republiky. Významným importérom cestovín je Nemecko hlavne z Talianska, ktoré je aj najväčším exportérom cestovín v EÚ.
„Vo všeobecnosti trh cestovín ovplyvňujú krízy - zhoršenie pomerov v spoločnosti, čo je sprevádzané tendenciami obyvateľstva zásobovať sa cestovinami, taktiež spotrebiteľské návyky, cena pšenice, čo ale nemá významný dopad na spotrebu cestovín a to ani v prípade ich zdraženia. Cestoviny sú zdravý a cenovo dostupný sacharid," skonštatoval P. Hrdina.
Kľúčové trendy určujúce dopyt po tvrdej pšenici
Podľa P. Hrdinu spotrebitelia v strednej Európe postupne prechádzajú na spotrebu semolinových cestovín dôsledkom čoho spotreba cestovín vyrobených z múky mäkkej pšenice klesá. Celkovo sa v danom regióne spotrebuje 300 tisíc ton cestovín ročne, z toho viac ako polovicu tvoria cestoviny z mäkkej pšenice.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.